Äripäev • 22. aprill 2015 kell 12:30

Christensen: Euroopa majandus on Draghi ja Putini kätes

Danske Bank Groupi peaanalüütik Lars Christensen.  Foto: Andres Haabu

Varem pessimistlike majandusprognoosidega tuntust kogunud Danske Bank Groupi peaanalüütik Lars Christensen on nüüd Euroopa Liidu majanduslike väljavaadete suhtes positiivselt häälestunud.

Analüütik selgitas täna Tallinnas toimuva Danske Liidrite Foorumi avaettekandes, et Euroopa vaates on tähtis nii Vladimir Putini kui ka Mario Draghi mõju, kuid hetkel on märksa tähtsam Draghi poliitika.

„Euroopa Keskpank (EKP) on valinud selge eesmärgi tõsta inflatsiooni tasemeni 2%. See on väga õige tee tõsta tarbimist ning ärgitada majanduskasvu,“ ütles Christensen.

Christenseni hinnangul toob EKP presidendi Mario Draghi poliitika 3–5 aasta perspektiivis edu. „Rahatrüki poliitikat võib võrrelda kuuma kartuliga, mida keegi ei taha pikalt käes hoida. Euroopa Keskpank ostab kokku võlakirju, mille investor, näiteks Hollandi pensionifond saab selle tulemusena kätte uued vahendid. Seejärel teeb fond kõik endast oleneva, et nn kuuma kartulit edasi anda. Raha investeeritakse edasi teistesse võlakirjadesse ja ka aktsiatesse, mis otseselt mõjutab jadana kogu Euroopa majandust,“ kommenteeris Christensen.

Christenseni sõnul on raske öelda, kas Kreeka lahkub eurotsoonist või mitte, ent nüüd on selle sammu mõju rahaturgudele ning euro stabiilsusele märkimisväärselt väiksem kui see olnuks 2011. aastal.

Venemaa majanduse käekäik

„Sageli arvatakse, et Venemaa majandust mõjutavad väga oluliselt sanktsioonid. Tegelikkuses mõjutab Venemaa majandust märksa enam naftaturul toimuv ja riigi rahanduspoliitika, kus näiteks möödunud aasta lõpus tehti palju valesid otsuseid, kui asuti liiga tugevalt rubla kurssi kaitsma,“ selgitas Christensen.

Kokkuvõtvalt ütles Lars Christensen, et hoolimata Kreeka ja Venemaaga seonduvatest riskidest, on põhjust olla Euroopa Liidu üldise majandusliku olukorra väljavaadete suhtes positiivne.

Hetkel kuum