Maksuametil on hangete alapakkumistele lahendus

Egon Veermäe sõnul on mehhanismid ausamaks konkurentsiks olemas, ent on mõistetamatu, miks neid ei kasutata  Foto: Eiko Kink

Ehitusettevõtjate Liidu (EEEL) eestvedamisel arutasid riigi, tellijate ja ehitajate esindajad, kuidas seista vastu põhjendamatutele alapakkumistele ja muuta riigihanked veelgi läbipaistvamaks. Arutelus selgus, et lahendusi ja võimalusi on, ent neid ei rakendata.

Nagu kõiki, mõjutab ehitusettevõtjate tööd maksupoliitika, kuid mitte ainult ettevõtjaid. Tihti madalaima hinnakriteeriumiga riigihanked kutsuvad esile selle sama maksupoliitika vastu otsima erinevaid skeeme, kuidas riiki, all- või peatöövõtjaid petta.

Arutlusring peamiste osapooltega püüdis leida selle olukorra tagamaid ja otsida võimalusi, kuidas muuta ikkagi turg riigihangetel läbipaistvamaks ning soosida enim ausaid ettevõtjaid. Arutlusest võtsid osa Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsler Agris Peedu, Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Egon Veermäe, Riigi Kinnsivara AS juhatuse liige Elari Udam, Lemminkäinen Eesti AS juhatuse esimees Sven Pertens ning Ehitusfirma Rand&Tuulberg üks omanik ning Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse esimees Raivo Rand.

Loe, mida arvavad osapooled riigihangete läbipaisvamaks muutmisest Äripäeva teemaveebist Ehitusuudised.ee.

Hetkel kuum