Sirje Rank • 28. juuni 2015 kell 5:40

Kreeka parlament toetas referendumi korraldamist

Kreeka peaminister Alexis Tsipras  Foto: Scanpix/Reuters

Kreeka parlament otsustas 14 tundi väldanud debati järel toetada peaminister Alexis Tsiprase ootamatut ettepanekut panna Kreeka abiprogrammi tingimused 5. juulil rahvahääletusele.

Referendumi korraldamise poolt hääletas pühapäeva varastel hommikutundidel 178 ja vastu 120 saadikut. Vasakradikaalse Syriza juhitud valitsus sai hääletusel toetust neonatside parteilt Kuldne Koidik, mis toetab jäika joont IMFi ja ELi vastu, vahendas Financial Times.

Referendum toimub hoolimata sellest, et laupäeval kohtunud eurogrupi rahandusministrid lükkasid tagasi Kreeka taotluse juunis lõppevat abiprogrammi vähemalt kuni referendumi toimumiseni pikendada. Nii ei ole olemas eurogrupis kokku lepitud abipakkumist Kreekale, mille üle valijad saaksid hääletada.

„See referendum toimub hoolimata sellest, kas meie partnerid seda tahavad või mitte,“ ütles Alexis Tsipras parlamendis. „Meie tragöödia – viis aastat karme kärpeid – peab lõppema.“

Kreeklastelt küsitakse, kas nad aktsepteerivad 25. juunil eurogrupi kohtumisel Kreekale esitatud Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi esitatud pakkumist, mis koosneb kahest dokumendist. Kui ei aktsepteeri, tuleb öelda ei, kui aktsepteeritakse, siis jah.

Ka Rahvusvahelise Valuutafondi juht Christine Lagarde ütles laupäeva õhtul BBC-le antud intervjuus, et juriidiliselt toimub referendum ettepanekute üle, mis enam ei kehti.

Hetkel kuum