Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uue ostukeskuse rajamine on enesetapp

  Cityconi juht Marcel Kokkeel ütleb, et Eesti jaekaubandusturg on tasakaalust väljas.Foto: Andras Kralla

  Eesti ostukeskuste turg on üleküllastunud, kinnitab sügisel Äriplaanil esinev Cityconi juht Marcel Kokkeel. "Ma tõesti ei tea, mida uute kaubanduskeskuste arendajad saavutada tahavad," sõnab ta.

  Milline on teie prognoos Eesti ja Soome jaekaubandusturule?
  Kõik sõltub sellest, mis seisus on majandus üldiselt. Kui tarbijad näevad, et sissetulekud ja jõukus kasvavad, läheb nende kindlustunne üles. Just tarbijate kindlustunne ajab tagant müügimahtude kasvu või langust.
  Soome on praegu üks väheseid riike Euroopas, mis on languses, ja ka tarbijate kindlustunne on negatiivne. Eksport Venemaale kannatab, puidutööstusel on rasked ajad ja nii edasi, kuid asi on kinni ka mõtlemises. Kui inimesed tunnevad, et asjad lähevad vales suunas, siis nad hoiavad end tagasi. See on isekäivituv mehhanism.
  Eesti on olnud üks paremate tulemustega üksusi kogu Cityconi grupis. Asjad on läinud tõusvas joones. Ent nüüd näen ma märke, et tarbijate kindlustunne kahaneb siingi.
  Eestis tuleb turule uusi kaubanduspindu – on siin veel kuhugi minna?
  See, mis toimub Eesti jaekaubandusturul, on ennekuulmatu! Turule tulevad aina uued hiiglaslikud kaubanduspinnad. Ent nõudlus ja pakkumine peavad olema tasakaalus.
  Eesti turg on küllastumas?
  Eesti turg on juba kaugelt üleküllastunud! Ma tõesti ei tea, mida uute kaubanduskeskuste arendajad saavutada tahavad või kuidas nad mõtlevad eristuda neist, kes on end juba turul sisse seadnud. Või kuidas kohalikud omavalitsused lasevad sel enesetapumissioonil jätkuda.
  Milliseid tulemusi enda keskutele ennustate?
  Meil läheb teistest paremini, ja ma ütlen, miks: sest meil on paremad asukohad. Asukoht on see, mis toob inimliikluse – rahvas on justnagu vesi, mis voolab kõige loogilisemat rada pidi. Kristiine ja Rocca al Mare keskus alustasid oma loomulikus keskkonnas tagasihoidlikumalt ja on sestsaati kasvanud. Teine põhjus, miks me jääme ses mängus võitjaks, on ligipääs rahvusvahelisele turule. Seda ei saa kohalikud kaubanduskeskuste spetsialistid pakkuda, ka mitte suurimad neist. Samuti on meil tööl väga head inimesed.
  Teil töötab grupis veidi üle 150 inimese, Eestis vaid üheksa. Citycon on enda sõnul laienemiskursil, aga kas teil on Eestis veel kuhugi laieneda?
  Ilmselt me enam Eestis ei laiene. Põhjamaad on Eestist suuremad, Norras või Rootsis on hulgaliselt võimalusi raha teenida.
  Ehk muutub Eesti teile siis kaugeks tülikaks ripatsiks, millest oleks lihtsam vabaneda?
  Sugugi mitte. Me vaatame alati kahte asja – tulusid ja riske – ja Eesti keskustel on parim riski ja tulude suhe. Eesti üksus on meie grupiga tihedalt seotud, see on alati olnud meile üks tore ettevõtte osa. Väike küll, aga tore.
  Citycon ostis äsja ära Norra suuruselt teise kaubanduskeskuste omaniku Sektor Gruppeni. Miks?
  Meile tähendab see kõiki häid asju korraga. Saame rakendada Cityconi filosoofiat kasutada ära suure firma eeliseid ja samas mitte kaotada kohalikku väärtust. Osad funktsioonid - nagu IT, turundus või finantsteenused – saab suurepäraselt tsentraliseerida. Samal ajal säilitavad keskused kohaliku näo. Kui seda kombinatsiooni edukalt silmas pidada, siis tulevad parimad tulemused.    
  Kuidas te oma kaubanduspindadele üürnikke valite?
  Iga ostukeskus peab ennast unikaalselt positsioneerima, tal on oma eripära ja dünaamika. Selle järgi peab segama kokku ka üürnike kokteili. Näiteks piirkond, kus elavad peamiselt vanemad inimesed, erineb täielikult paigast, kuhu on kolinud palju noori. See on muidugi kindel, et mida suurem kaubanduskeskuste omanik ja arendaja sa oled, seda rohkem on sul võimalik üüriliste seast endale sobivad valida.
  Kui te nii võimas olete, kas teie dikteerite oma üürnikele tingimused?
  Ma tahaksin öelda „jah“, aga see pole tõsi. Kui üks pood ei taha meie keskusesse tulla, siis ei saa ma neid sundida. Ma ei saa näiteks jõuga panna H&M’i tulema, saan ainult pakkuda perspektiivikat lepingut ja soovitada „jah“ öelda. Nii tõimegi esmakordselt Eestisse H&Mi ja Debenhamsi. Tangot saab tantsida vaid paaris.
  Milline on teie enda taust?
  Olen hollandlane, taustalt jurist, kes on pikka aega jaekaubanduses töötanud ja kelle kinnisideeks on kliendid. Töötasin Hollandi Ahold grupis ja – siis veel Aholdi osalusega – ICAs, mille alla kuulub ka Rimi Baltic. Balti riikidesse jõudsin juba paarkümmend aastat tagasi, kui mu tööandja siin alustas. Enne Cityconi tulekut töötasin suures arendusfirmas, kui sain kõne talendiotsijalt.
  Kas teil on põhimõtteid, mille järgi oma tööd teete?
  Kliendil on alati õigus. Sa ei saa neid petta ega kohelda neid kui raha teenimise võimalust. Kliendile peab tegema õige pakkumise õiges atmosfääris, naeratus näol. Kui sa nende asjade vastu eksid, siis klient sinu juurde ei tule.
  Kuidas on võimalik nõudlikest tarbijaist alati aru saada?
  Mina ütlen just alati, et mul on väga lihtne töö. Lõppeks olen ka ise klient ja mul tarvitseb vaid mõelda, kuidas ma tahan, et minuga käitutaks. Inimesi ei ole raske mõista – piisab, kui veeta üks päev Rocca al Mare keskuses ostlejatevoolu jälgides, et näha, miks nad astuvad poodi A ja miks pood B jääb tühjaks. Räägi inimestega.
  Kas te teete seda tänini, räägite tavaliste ostjatega?
  Jah, teen. Ümbritsevatest inimestest peab iga päev motivatsiooni leidma.
  Mis on teie moto?
  Äri teevad inimesed. Kui sind ümbritsevad head inimesed, tuleb ka edu. Ja kui sa oled edukas, saad jälle palgata parimaid inimesi.
   
  Marcel Kokkeel esineb Äriplaanil. Äripäeva esinduslikem konverents Äriplaan toimub 30. septembril ning sellel esinevad mitmed mõjukad ettevõtete omanikud, teiste seas VKG suuromanik Priit Piilmann, Sangari omanik Jüri Kraft, Chemi-Pharmi omanik Ruth Oltjer, puidutööstur Margus Kohava, kinnisvaraettevõtja Jaanus Otsa, reklaamiettevõtja Reet Roos, multitalent Rein Kilk ning Põldma Kaubanduse omanik ja juht Heinar Põldma.
  Äriplaanile registreeruda saab siin
   
  MIS ON MIS? Citycon on Põhjamaade varadelt suurim börsil noteeritud kaubanduskeskuste omanik-arendaja-haldaja ja Mandri-Euroopa avalikult kaubeldavatest operaatoritest suuruselt kolmas.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Tururiskid tõusevad: Lähis-Ida kriis eskaleerub, inflatsioon ja majandustulemused survestavad Wall Streeti
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Kõik üksteist S&P 500’sse kuuluvat sektorit lõpetasid reede kahjumis. Aktsiaturud takerdusid peale raportit potentsiaalsest Iraani rünnakust Iisraeli vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nike juht süüdistab kehvas innovatsioonis kaugtööd
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Turul on keeruline ellu viia suurt muutust, kui inimesed töötavad kodukontoris, põhjendas Nike tegevjuht John Donahoe ettevõtte mahajäämust innovatsioonis.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.