Äripäev • 19. august 2015 kell 15:15

Tippudel palgad kasvavad, madalapalgalistel mitte

Tippspetsialiste võib oodata palgakasv, selgub Palgainfo Agentuuri uuringust.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Kiiremat ja suuremat palgakasvu võib prognoosida tippspetsialistidele, kellest on paljudes valdkondades puudus. Samas ei pruugi tööjõudefitsiit tuua kaasa madalapalgaliste töötajate kiiremat töötasu kasvu, selgub Palgainfo Agentuuri tööturu- ja palgauuringu tulemuste raportist.

Tööandjad otsivad tööjõukulude kasvule alternatiivseid võimalusi, näiteks lihtsamate tööde asendamine tehnoloogiaga, töö ümberkorraldamine vms.

Konkurentsis tippspetsialistide pärast saavad järjest olulisemaks tööandja hea maine, tööalane väljakutse ning värbamisoskused. Müügi- ja teenindustöötajate ning lihttööliste värbamisel on töötasu kõrval olulised konkurentsieelised töö asukoht, tööajakorraldus, sh paindlikud graafikud ning võimekus kaasata üliõpilasi, pensionäre, väikelaste vanemaid ja teisi gruppe.

Pikemas perspektiivis on suurim väljakutse tööturul, kuidas lähendada tööandjate ootusi ning töötajate pakutavaid teadmisi ja oskusi. 2/3 tööandjatest tunnetab tööjõupuudust ja leiab, et vajalikke töötajaid on järjest keerulisem leida. Samas kurdab 68% töötajatest, et sobivaid tööpakkumisi on vähe.

„Tööturu vajadused muutuvad kiiresti. Seepärast on oluline küsimus, kuidas motiveerida tööl käivat inimest oma oskusi ja teadmisi arendama selliselt, et oleks võimalik kandideerida parematele tööpakkumistele,“ kommenteeris uuringu tulemusi Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid ja töötajaid kaks korda aastas – aprillis ja oktoobris. Tänavu mais korraldatud uuringus osales 320 tööandjat ja 13 396 töötajat.

Hetkel kuum