Eliisa Matsalu • 26. september 2015 kell 9:18

Toobal: Eesti ei ole enam õigusriik

Priit Toobal täna Keskerakonna volikogul sütitava sõnavõtuga esinemas  Foto: Raul Mee

Eesti pole enam riik, millest eeskuju võtta, kuna võimul on olnud pikalt üks erakond ja tegu pole enam õigusriigiga, kahetses tänasel Keskerakonna volikogul Priit Toobal. „Michali ja Rosimannuse uste taha ju maskides mehed ei ilmu,“ lisas ta.

Täna kogunes Keskerakonna volikogu, et arutada viimase nädala altkäemaksuskandaali tõttu kujunenud olukorda.

Keskerakonna volikogu esimees Kalev Kallo ütles istungi avakõnes, et viimane nädal on olnud Keskerakonna jaoks keeruline ja ebameeldiv, kuid õnneks pole see lasknud erakonna moraalil langeda. „Keskerakonda on ennegi jõuliselt rünnatud ja me ei lase ennast nii lihtsalt hirmutada,“ ütles ta.

Kallo sõnul püütakse nüüd avalikkuse ette jõudnud kahtlustustega luua kunstlikke seoseid, mis ei vasta tegelikkusele. Seda kinnitab tema sõnul ka dokument, mille prokuratuur ekslikult välja saatis ja mille järgi pole prokuratuuril kindlust väita, et neil on piisavalt tõendeid.

Kallo lisas, et õnneks leidis eile kohus, et teda pole vaja volikogu esimehe kohalt tagandada. „Loodetavasti tuleb sama vastus Savisaare kohta. Võtame selle rünnaku vastu ja võidame!“ ütles ta erakonnakaaslastele.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal loetles oma kõnes mitmeid eelnevaid juhtumeid, mil Savisaart ja Keskerakonda on rünnatud ja senimaani pole ükski süüdistus vett pidanud.

Toobal kinnitas, et ükski kahtlustus ei vasta tõele ja Keskerakond pole saanud korruptsioonijuhtumis kasu. Tema sõnul on kogu skandaal üles puhutud hoopis seetõttu, et 2007. aastal pärast pronksiööd otsustati, et Savisaar tuleb maha võtta. Ja seda mitte sellepärast, nagu oleks Savisaar pooldanud Venemaad, vaid sellepärast, et ta julges välja öelda, et valitsus tegi vea.

Toobal lisas, et Eesti pole enam riik, millest eeskuju võtta, kuna võimul on olnud pikalt üks erakond ja tegu pole enam õigusriigiga. „Michali ja Rosimannuse uste taha ju maskides mehed ei ilmu,“ ütles ta.

Erakonna aseesimees Kadri Simson rõhutas oma kõnes, et sellistel jõudemonstratsioonidel on tugev löök inimeste tervisele ja seda on ka Savisaare haiglasse sattumine näidanud.

„Meie istung on erakorraline, sest veel kolmapäeval olime kindlad, et siin peab kõnet ka erakonna esimees,“ ütles ta erakonnakaaslastele. Simson ütles, et viimase nädala sündmused on näidanud, et Keskerakond on tugev ja hoiab ühte.

Simson lisas, et kui selline kahtlustus jõuab kohtusse, siis aastaid kestev vaidlus on igale inimesel kurnav. „See annab põntsu ka tervetele, elujõuliste inimeste tervisele,“ ütles ta. „Me ei soovi seda.“

Simson pakkus välja ka seda, et erakondi peaks hakkama rahastama vaid liikmetasude ja riigieelarvest eraldatud rahadega. Seda seepärast, et kõiki ettevõtjaid, kes julgevad Keskerakonnaga suhelda ja oma maailmavaate eest ka raha annetada, võivad nad kohe kahtlustustavate ringi jõuda.

Hetkel kuum