Äripäev • 19. oktoober 2015 kell 7:45

Rosimannuse vastulöök Äripäevale

Rain Rosimannus tänavu märtsis koalitsioonikõnelustel.  Foto: Tairo Lutter/Postimees/Scanpix

Reformierakonna liige ja ettevõtja Rain Rosimannus nõuab Äripäevalt tänase juhtkirja eemaldamist paberväljaandest ja veebist ning lükkab ümber juhtkirjas avaldatu, mis tema hinnangul ei vasta tõele.

Juhtkirja Äripäev oma väljaannetest eemaldada ei kavatse. Avaldame järgnevalt Rosimannuse kirja Äripäevale muutmata kujul. 

Palun viivitamatult eemaldada online'ist ja paberväljaandest minu suhtes laimav ja teadlikult esitatud valefaktidest kubisev juhtkiri ning homses väljaandes ära trükkida samas mahus, asukohas ja fondis valefaktide ümberlükkamine koos ÄP poolse vabandusega (järjekordse) tahtliku laimu levitamise eest minu aadressil.

1) Koalitsioonilepinguid ei sõlmi läbirääkimisdelegatsioonide liikmed, vaid erakonnad ja nende organid - volikogud. Antud juhul kahe erakonna organid. Mina ei ole kummagi erakonna volikogu ega ka juhatuse liige. See fakt on teie ajalehele teada.

2) Nimekirja riigieelarve tulude suurendamist puudutavate valikutega valmistas ja valmistab läbirääkimisteks alati ette rahandusministeerium. Need lähtuvad maksupoliitilise mõistlikkuse ja maksumaksja raha säästliku kasutamise eesmärkidest. Valik nende vahel langetatakse läbirääkivate koalitsioonierakondade konsensuse alusel, mille peavad kinnitama erakondade volikogud. Sel korral oli erakondi kaks. Seadusi võtab aga Eestis vastu 101-liikmelise riigikogu enamus. Need faktid on ÄP-le loodetavasti teada.

3) Koalitsiooniläbirääkimiste ajal märtsis 2014 puudus mul äriline kokkupuude Richard Tomingasega. Tomingas võttis minuga NB! emulsioonõli (mitte baaskütuste) tootmise teemal ühendust alles 2014 sügisel. Varem olime kohtunud aastaid tagasi vaid korra. See fakt oli teie ajakirjanikule Piret Reiljanile teada mitu päeva tagasi. Mul polnud mingit spetsiifilist otsest ega kaudset huvi läbirääkimiste ajal kütuseaktsiiside teemal.

4) Seadused kehtivad kõigile, mitte kellelgi pole keelatud seaduspäraselt äri teha. Väide, et ettevõtlust saab arendada vaid kitsas ring inimesi, on vale faktiväide, mingeid piiranguid inimeste ettevõtlikkusele peale seaduslike ei eksisteeri. Ka uute baaskütuste tootmisega saab tegeleda igaüks, kes oskab. Mina ei oska ja ka ei tegele.

5) Ma ei saa ei otseselt ega kaudselt mingit kasu äridest, milles ma pole osanik. Ma ei ole osanik üheski äris, mis tegeleb uute baaskütuste tootmisega. Ma olen mõned kuud 10%-line vähemusosanik Richard Tomingase baaskütuste emulgeerimise projektis, mis on katsefaasis, pole alanud ega pruugigi alata, kui katsetulemused on negatiivsed. ÄP-le olid need faktid juhtkirja kirjutamisel teada.

6) Minu ainus äripartner antud valdkonnas on Richard Tomingas. Richard Tomingase äripartnerid ei ole minu äripartnerid, nii samuti nagu Tomingase maja ei ole minu maja või Tomingase vanaema ei ole minu vanaema, isegi siis mitte, kui ma olen kunagi tema vanaema juures pannkooke söönud. Kristjan Olei, Jürgen Järvik, Alari Sirvi, Sven Viidas ei ole minu äripartnerid, vaid Tomingase äripartnerid. ÄP-le olid need faktid juhtkirja kirjutamise ajal teada.

Kõike kokku võttes jääb mulle vägisi mulje, et ÄP üritab selle faktivigadest ja laimust kubiseva juhtkirjaga tähelepanu kõrvale juhtida äsja ilmsikstulnud asjaolult, et ÄP on ise aastaid harrastanud ja soosinud enda poolt hukkamõistetud OÜtamist, millega on ÄP vältinud maksude ausat maksmist riigikassase.

Antud juhul kasutab ÄP omakasupüüdlikel eesmärkidel ja ajakirjanduseetikat eirates ära oma võimu lehe sisu kujundamisel, kasutades minu nime ja maine ründamist iseenda sigadustelt tähelepanu kõrvalejuhtimiseks.

Mul on kõrini sellest, et igaüks, kes on kunagi kuulnud nime Rosimannus ja suudab selle tähtedest kokku veerida, kasutab seda linna peal vehkides ära universaalse kaitsekilbina mistahes omakasupüüdlike asjade ajamisel.

Palun viivitamatult lõpetada valefaktide levitamine ja taastada ÄP vähenegi allesjäänud ajakirjanduslik väärikus.

Kahjuks ei saa kirjutada, et lugupidamisega, sest lugupidamine tuleb ära teenida.

Lootuses paremale ajakirjandusele

Rain Rosimannus

Hetkel kuum