Marta Jaakson • 12. november 2015 kell 12:45

Kuidas väikeaktsionär edukalt välja osta?

Aare Kilp  Foto: Erik Prozes

Osaluste ostu-müügi nõustamisega tegelev Aare Kilp soovitab väikeosanikul välja uurida suurosaniku huvid ja vajadused, et neile lahendus pakkuda.

„Võib ju teha finants- ja õiguslikke analüüse ja nõuda aktsionäride lepingu sõlmimist või kasumi jaotamist, kuid siis paraku suuraktsionär lihtsalt ei võta toru,“ nentis Kilp täna kaubandus-tööstuskoja seminaril "Kuidas müüa oma elutööd?". Väikeaktsionäril on tema sõnul enamasti ainus võimalus vaid oodata ja vaadata, mis juhtub. Üldjuhul võtab väikeaktsionär osaluse müügil suuraktsionäri pakkumise vastu selle üle pikemalt vaidlemata.

Küll aga märkis Kilp, et väikeaktsionäri väljaostmise olukorrad on unikaalsed ja iga juhtumi korral tuleb teha rätsepatööd. Et väikeaktsionär saaks edukalt väljuda, tuleb saavutada olukord, kus suuraktsionäril on huvi väikeaktsionäri osalus ära osta.

Kilp meenutas, et korra soovis ta ise osalust müüa, ent suuromanik ei olnud pakkumisest huvitatud. Kilp oli koostööpartnerile maininud, et müüb siis oma osaluse teravaimale konkurendile. Enne, kui pakkumine konkurendi lauale jõudis, oli kokkulepe sõlmitud.

Kilp rõhutas, et oluline on see, kuidas inimesed omavahel läbi saavad, kauplevad ja kuidas jõuavad tehinguvalmiduseni. „Mulle meeldib mõelda nii, et müü seda, mida osta tahetakse,“ märis Kilp. Ta rääkis, et tehingusse minnes tuleb välja uurida, mis on teise osapoole huvid või vajadused ja leida neile lahendus.

Ning vahel võib väikeosanik suurosanikule muutuda tüütuks. „Olles olukorras, kus olen suurosanik, on juhtunud ka see, et väikeosanik muutub tüütuks. Siis tahad sellele probleemile lahendust, et väikeosanik ei muutuks su põhitegevuseks,“ märkis Kilp.

Hetkel kuum