Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas väikeaktsionär edukalt välja osta?

  Aare KilpFoto: Erik Prozes

  Osaluste ostu-müügi nõustamisega tegelev Aare Kilp soovitab väikeosanikul välja uurida suurosaniku huvid ja vajadused, et neile lahendus pakkuda.

  „Võib ju teha finants- ja õiguslikke analüüse ja nõuda aktsionäride lepingu sõlmimist või kasumi jaotamist, kuid siis paraku suuraktsionär lihtsalt ei võta toru,“ nentis Kilp täna kaubandus-tööstuskoja seminaril "Kuidas müüa oma elutööd?". Väikeaktsionäril on tema sõnul enamasti ainus võimalus vaid oodata ja vaadata, mis juhtub. Üldjuhul võtab väikeaktsionär osaluse müügil suuraktsionäri pakkumise vastu selle üle pikemalt vaidlemata.
  Küll aga märkis Kilp, et väikeaktsionäri väljaostmise olukorrad on unikaalsed ja iga juhtumi korral tuleb teha rätsepatööd. Et väikeaktsionär saaks edukalt väljuda, tuleb saavutada olukord, kus suuraktsionäril on huvi väikeaktsionäri osalus ära osta.
  Kilp meenutas, et korra soovis ta ise osalust müüa, ent suuromanik ei olnud pakkumisest huvitatud. Kilp oli koostööpartnerile maininud, et müüb siis oma osaluse teravaimale konkurendile. Enne, kui pakkumine konkurendi lauale jõudis, oli kokkulepe sõlmitud.
  Kilp rõhutas, et oluline on see, kuidas inimesed omavahel läbi saavad, kauplevad ja kuidas jõuavad tehinguvalmiduseni. „Mulle meeldib mõelda nii, et müü seda, mida osta tahetakse,“ märis Kilp. Ta rääkis, et tehingusse minnes tuleb välja uurida, mis on teise osapoole huvid või vajadused ja leida neile lahendus.
  Ning vahel võib väikeosanik suurosanikule muutuda tüütuks. „Olles olukorras, kus olen suurosanik, on juhtunud ka see, et väikeosanik muutub tüütuks. Siis tahad sellele probleemile lahendust, et väikeosanik ei muutuks su põhitegevuseks,“ märkis Kilp.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: tööturu tulevik on rohkem kui hämar
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Olukord tööturul on siiani püsinud suurepärane, ent oodatav majandusaktiivsuse aeglustumine seab sama trendi jätkumise küsimärgi alla, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiad lõpetasid börsinädala suure kukkumisega
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid nelja nädala pikkuse tõususeeria märkimisväärse langusega: Nasdaqi liitindeks taandus 2,01% ja Russell 2000 indeks 2,1%.
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid nelja nädala pikkuse tõususeeria märkimisväärse langusega: Nasdaqi liitindeks taandus 2,01% ja Russell 2000 indeks 2,1%.
Reaalajas börsiinfo
Bigbank: majanduses pole midagi seisma jäänud
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter ütles Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et klientide käitumine majanduse jahtumist ei näita ning laenutaotluste arv ei ole kahanenud.
Maasoojuspumbast oodatud sääst jäi tulemata
Maria Rojko Nisu pere vahetas maamajas õhksoojuspumba küll välja, kuid loodetud sääst jäi tulemata.
Maria Rojko Nisu pere vahetas maamajas õhksoojuspumba küll välja, kuid loodetud sääst jäi tulemata.
Eesti 200 lahkub Narva koalitsioonist
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.
Eesti 200 lahkub Narva linna koalitsioonist, sest juhtimiskultuuri ja väärtuste erinevus Katri Raiki nimekirja esindajatega osutusid ületamatuteks, vahendab erakond pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.