Äripäev • 15. veebruar 2016 kell 8:00

Medvedev: Venemaa ei hakka Läänt kunagi paluma

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev laupäeval Münchenis julgeolekukonverentsil.  Foto: epa

Venemaa ei hakka kunagi paluma, et Lääs oma sanktsioonid maha võtaks, teatas Venemaa peaminister Dmitri Medvedev intervjuus ajakirjale Time.

„Me ei hakka midagi paluma. Te tunnete hästi meie kirjandust. Mihhail Bulgakovil on suurepärane lause raamatus „Meister ja Margarita“, kus Woland räägib, et ärge kunagi midagi küsige, teile pakutakse ja antakse ise. Nii ei küsi ka meie kunagi nende sanktsioonide muutmist. Ise tullakse ja öeldakse: lõpetame selle ükskord ära, sest kellelgi pole parem, kõigil on ainult halvem,“ rääkis Medvedev intervjuus Time’ile.

Venemaa valitsusjuht rõhutas, et tema riigile pole need piirangud suuri kannatusi toonud, aga vastutus selle eest lasub Euroopa Liidu riikidel ja nende toetajatel, eriti Ameerika Ühendriikidel ja Kanadal.

„Ilmselt kuskil on meid tabanud ebameeldivad hetked. Tugevalt? Mitte tugevalt. Areneme, elame, loomulikult jääme ellu. Kas poliitilist olukorda muutis Vene Föderatsiooni võim? Ei muutnud. Kas meil on Vene Föderatsiooni elanike toetus? Te teate suurepäraselt, et on, ja veel selline, mida pole ühelgi teisel poliitilisel jõul, sest kellelegi ei meeldi, kui sinu riiki rünnatakse,“ märkis Medvedev.

Rääkides Euroopat tabanud migratsioonikriisist, ütles Medvedev, et Euroopa Liidu ja eriti mõne riigi migratsioonipoliitika on kolossaalne viga, mis ohustab kogu Euroopa identiteeti. Venemaa ei kasuta ära migrantide vastaseid meeleolusid Euroopas – venelased räägivad üksnes avameelselt kontrollimatu põgenikevoolu ohtlikkusest, märkis Venemaa valitsusjuht.

„Olen pikalt seda teemat arutanud, näiteks eile Soome kolleegidega, nii peaministri kui ka presidendiga. Võin öelda, et neile tuleb Vene Föderatsiooni kaudu järjest Süüria, Iraagi, mitme teise riigi põgenikke, kes on saanud meilt ametliku sissesõiduloa, meil pole neile pretensioone, nad ei ole kuskil tagaotsitavad,“ rääkis Medvedev. Ta lisas, et Soomega migratsiooniteemalised läbirääkimised alles käivad ning jätkas soomlastest ja põgenikest rääkides: „Seejuures ma räägin neile kogu aeg, et hästi, olgu, te osutasite tähelepanu, aga teile on tulnud 30 000 Rootsist. Meilt 1000, aga sealt 30 000. Kas te rootslasi ei kahtlusta milleski? Kas nad ei ürita teadlikult rikkuda oma naabri olukorda? Miks te leiate, et meie püüame nende inimestega manipuleerida? Seda ei saa tõsiselt võtta,“ leidis Medvedev.

Euroopa migratsioonipoliitika küsimuses on erinevaid vaatenurki, märkis Medvedev, kuid tema arvates on Euroopa Liit tervikuna tasakaalustamata migratsioonipoliitika pantvang ning see on andnud võimaluse parempoolsetele parteidele. „Mitte seepärast, et inimesi köidaks paremideoloogia, aga seepärast, et nad arutlevad lihtsalt: kui saabus miljon töökätt ja osa neist jõuab tööturule, siis meie jääme tööst ilma, sest nemad on odavam tööjõud,“ arutles Venemaa valitsusjuht. „See on minu täiesti aus veendumus. Kui rääkida päris otse ja siiralt, siis mul on lihtsalt Euroopast kahju.“

Hetkel kuum