Ave Lepik • 4. märts 2016 kell 11:52

Venemaa tahab viie aasta pärast käivitada kosmoseturismi

Kosmoselaev Baikonuril.  Foto: epa

Venemaa riiklik kosmosefirma Roskosmos võttis esimest korda oma tiiva alla erafirma, kes töötab välja kosmoseturistidele mõeldud lende. Venelaste plaan on hakata pakkuma veerandtunniseid kosmoseekskursioone piletihinnaga kuni 250 000 dollarit.

Ettevõte KosmoKurs sai erafirmana Venemaal ligipääsu riigifirma Roskosmos kosmoseturistidele mõeldud programmi väljatöötamise juurde, ütles erafirma peadirektor Pavel Puškin täna. Ta märkis, et Roskosmose juht Igor Komarov „võttis hurraga vastu projekti ja andis korralduse see projektiga kooskõlla viia“, vahendas TASS.

KosmoKurs kavatseb 2020. aastast läbi viia „kosmoseekskursioone Gagarini lennuorbiidi kõrgusel, avatud trajektooril“, vahendab ettevõtte koduleht. Ekskursiooni kestus on 15 minutit, millest 5-6 veedavad turistid kaaluta olekus. Ühe lennu hinnaks on kavandatud 200 000 kuni 250 000 dollarit. Mitmekordse kasutusega ballistiline kosmoselaev, mida ettevõte välja töötab, mahutab kuut turisti ja instruktorit.

Miljardärid vaatavad kosmosesse

Kosmoseturistidele mõeldes tegutseb ka miljardär Richard Bransonile kuuluv Virgin Galactic. 2014. aastal sai ettevõtte väljatöötatud SpaceShipTwo katsetuste käigus viga. Selle aasta veebruaris esitles Virgin Galactic uut laeva SpaceShipTwo järglast Unity. Laev on mõeldud maalähedasele orbiidile, pardal kaks pilooti ja kuus kosmoseturisti, kes saavad kogeda kaaluta olekut kuni kolm minutit. Virgin Galactic jätab praegu veel esimese kosmoseturismi lennu aja välja ütlemata.

Kommertseesmärgil loob kosmoselaeva veel üks ettevõte, Amazoni rajaja Jeff Bezose firma Blue Origin. Bezos on öelnud, et kavatseb ükskord omaenda kosmoselaeva orbiidil ka ise juhtida. Tesla-mees, miljardär Elon Musk, kellele kuulub erakosmosefirma SpaceX, on aga korduvalt rääkinud oma plaanist külastada Marssi.

Hetkel kuum