Üha rohkem riskiraha voolab finantstehnoloogiasse

15. juuni 2016, 10:55
Üha rohkem riskiraha voolab finantstehnoloogiasse
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160615/NEWS/160619833/AR/0/fintech.jpg

Riskikapitali investeeringud finantstehnoloogia ettevõtetesse kasvasid tänavu esimeses kvartalis üle maailma rohkem kui 150 protsenti, selgub nõustamisettevõtte KPMG ning analüüsiettevõtte CB Insights rapordist Pulse of Fintech.

Tõusu põhjustasid paljud megatehingud üle 100 miljoni USA dollari väärtuses, mis viisid finantstehnoloogia globaalsete investeeringute mahu esimeses kvartalis 5,7 miljardi dollarini. Sellest 4,9 miljardit dollarit moodustasid riskikapitali investeeringud, teatas KPMG Baltics OÜ.

„Globaalselt on puhtalt tehnoloogiasektori riskikapitali investeeringud veidi hoogu maha võtnud, kuid suurtehingutest indu saanud fintech ujub vastuvoolu,“ ütles KPMG Baltics OÜ Corporate Finance’i teenusliini juht Imre Visse. „Üle maailma panevad investorid raha fintech'i ettevõtetesse – lisaks tõmbekeskustele nagu Hiina, Ameerika Ühendriigid ja Ühendkuningriik voolavad investeeringud üha enam ka Singapuri, Austraaliasse ja Iirimaale.“ Visse lisas, et ka Eesti finantstehnoloogia ettevõtetel on hiljuti edukalt õnnestunud riskikapitali kaasata.

Märkimisväärselt kasvas investeeringute maht Aasias, kus üle miljardi dollari kaasanud ettevõtted JD Finance ning Lu.Com aitasid tehingute mahu viia 2,6 miljardi dollarini (2015 neljandas kvartalis 0,5 miljardit dollarit). Põhja-Ameerikas ulatus fintech'i riskikapitaliinvesteeringute maht 1,8 miljardi dollarini ning Euroopas 0,3 miljardi dollarini.

Suurima, 1,2 miljardi dollarilise investeeringu sai laene väljastav Lu.com ning tabeli 25. ettevõte Namely kaasas 30 miljonit dollarit. Euroopa suurimad tehing oli Saksamaal, kus laenufirmasse Spotcap investeeriti 34,4 miljonit dollarit. Võrdluseks: tänavu mais 26 miljonit dollarit kaasanud TransferWise oleks olnud esimese kvartali arvestuses Euroopas kolmandal kohal.

Maailma suurimad riskikapitali finantseeringud fintechi ettevõtetesse (esimene kvartal 2016):
1. Lu.com (laenud, Aasia) 1,216 miljardit dollarit
2. JD Finance (laenud, Aasia) 1,010 miljardit dollarit
3. Oscar Health Insurance (kindlustus, Põhja-Ameerika) 400 miljonit dollarit
4. Welab Holdings (laenud, Aasia) 160 miljonit dollarit
5. Betterment (varahaldus, Põhja-Ameerika) 100 miljonit dollarit
6. StoneEagle (maksed, Põhja-Ameerika) 76 miljonit dollarit
7. Digital Asset Holdings (blockchain, Põhja-Ameerika) 60 miljonit dollarit
8. Duanrong (laenud, Aasia) 59 miljonit dollarit
9. Blockstream (blockchain, Põhja-Ameerika) 55 miljonit dollarit
10. Nubank (mobiilipangandus, Lõuna-Ameerika) 52 miljonit dollarit

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. June 2016, 10:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing