Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    USA ja Euroopa Liidu maksutüli paisub

    USA valitsus püüab jõuliselt takistada, et Euroopa Liit USA suurkorporatsioonidelt lubamatu riigiabi ettekäändega tagantjärele suuri maksusummasid välja nõuaks.

    Juba on sellise nõude Brüsselist saanud kohvikukett Starbucks ja autotootja Fiati finantsüksus. Järgmisena oodatakse peatselt Euroopa Komisjoni konkurentsiametnike lõplikku hinnangut Apple’i maksukokkulepete kohta Iirimaal, mis on võimaldanud USA tehnoloogiahiiul isegi Iiri madala määraga tulumaksust vaid murdosa tasuda.
    USA rahandusministeerium üllitas sel nädalal nn valge paberi, milles seletab 26 leheküljel lahti, miks Euroopa Komisjonil ei ole õigust sellist nõuet esitada.
    Apple’i puhul võib tegemist tulla rekordilise summaga. JP Morgan on rehkendanud, et tagantjärele maksunõue võib küündida kuni 19 miljardile dollarile. Agentuuri Bloomberg analüüsiüksuse rehkendus on tagasihoidlikum, umbes 8 miljardit dollarit. Tegelik nõue võib Brüsseli juristide hinnangul veelgi väiksem tulla, et pilli mitte lõhki puhuda, kuid saata siiski suurfirmasid soosivate maksukokkulepete kohta selge tauniv sõnum.
    Tüli epitsentris on siirdehinnad, mis võimaldavad suurfirmadel kontsernisiseste tehingutega agressiivselt makse optimeerida.

    Apple’i maksukokkulepped Iirimaal on uurimise all 2014. aastast, Euroopa Komisjoni esialgsel hinnangul on tegemist lubamatu riigiabiga. Lõplikku otsust oodatakse septembris.

    Starbucksi maksukokkulepete kohta Hollandis on komisjon langetanud lõpliku otsuse, et tegemist oli lubamatu riigiabiga. Starbucks on otsuse vaidlustanud.

    Fiati maksukokkulepped Luksemburgis on komisjon lõpliku otsusega hinnanud lubamatuks riigiabiks. Otsus on vaidlustatud.

    Amazoni maksukokkulepete kohta Luksemburgi ei ole komisjon veel lõplikku otsust teinud, kuid esialgse hinnangu järgi on tegemist lubamatu riigiabiga.

    Süüdistused ja ähvardused
    USA rahandusministeerium taunib, et Euroopa Komisjon on konkurentsipoliitikast teinud hoova, millega liikmesriikide maksuasjadesse sekkuda.
    Lisaks toimus taoline tõlgenduse muutus ootamatult ja tagantjärele, mis tähendab, et riske hinnates ja tegevust planeerides ei olnud firmadel võimalik sellist asja ette näha. „Lähenemisviisis toimunud muutus näib laiendavat Euroopa Komisjoni konkurentsivõime Peadirektoraadi rolli kaugemale kui on vaba konkurentsi ja riigiabi reeglite jõustamine ELi aluslepingute järgi. Sellest on saanud riigipiiride ülene maksuadministratsioon, mis kontrollib liikmesriikides siirdehindu,“ seisab valges paberis.
    USA süüdistab ühtlasi, et Euroopa Liit torpedeerib G20 ja OECD egiidi all toimuvat rahvusvahelist maksukoostööd, mis püüab samuti vähendada võimalusi maksudest kõrvale hiilimiseks. Ja loob halva pretsedendi. Taunitakse, et Euroopa Liit püüab osa saada USA suurkorporatsioonide kasumitest. „See tähendaks sisuliselt tulude siiret USA valitsuselt ja maksumaksjatelt Euroopa Liidule,“ sedastab dokument.
    Taas väideti, et Euroopa Liit on sihtmärgiks võtnud just USA päritolu suurkorporatsioonid. Dokumendi lõppsõnas hoiatab USA valitsus, et kaalub ka omalt poolt vastusamme, kui Euroopa Liit võetud kursilt ei pöördu.
    Mida see võiks tähendada, valgustas hiljuti Wall Street Journal. Analüüsimisel on võimalused 82 aastat vana seaduse käiku laskmiseks, mis võimaldaks kehtestada topelt maksud Euroopa Liidu kaupadele ja isikutele. Maksukoodeksi artikkel 891 järgi võib meetme käiku lasta riikide vastu, kus USA kodanikke või ettevõtteid on maksustatud diskrimineerivate või ekstraterritoriaalsete maksudega. Seni pole seda pügalat kunagi kasutatud.
    USA rahandusministeeriumi valge paber on jätkuks pikalt väldanud vägikaikaveole – muu hulgas läkitas USA rahandusminister Jack Lew kaebekirja Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile ning kohtus Euroopa Komisjoni konkurentsivoliniku Margrethe Vestageriga. Aasta hakul käis Euroopas lobitööd tegemas USA rahandusministeeriumi aseminister rahvusvahelise maksustamise küsimustes Robert Stack.
    Ei võta omaks
    Vestager on süüdistused erapoolikuses alati tagasi lükanud, tuues näiteks, et sarnase luubi all on ka Euroopa Liidu riikide firmad. Näiteks on lubamatuks riigiabiks tunnistatud Belgias kasutusel olnud maksuskeem, mis tähendab, et 35 peamiselt Euroopa firmal tuleb nüüd tagantjärele saadud „riigiabi“ tagasi maksta.
    Ka nüüd tõrjus Euroopa Komisjon väiteid, et just USA ettevõtted on löögi alla seatud.
    „Euroopa Liidu seadused puudutavad kõiki Euroopas tegutsevaid firmasid, kedagi diskrimineerimata,“ kinnitas neljapäeval Euroopa Komisjoni pressiesindaja Lucia Caudet. „Mingit kallutatust USA firmade suhtes ei ole.“
    Euroopa „maksujahile“ andis tõuke 2014. a novembris puhkenud Luksleaksi skandaal, mis tõi päevavalgele, kui vähe suured korporatsioonid makse maksavad ning milliste ülisoodsate kokkulepetega riigid selle võimalikuks on teinud. Arvukalt sõlmiti selliseid lepinguid ajal, mil Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker oli riigi rahandus- ja peaminister. Nüüd on võitlusest maksudest kõrvalehoidmisega saanud komisjoni prioriteet ning eelkõige toimub see just läbi ebaseadusliku riigiabi prisma.
    USA presidendivalimiste kandidaadid Hillary Clinton ja Donald TrumpFoto: Scanpix/Reuters
    Presidendivalimiste teema
    Maksude teema on teravalt esil ka USA presidendivalimiste kampaanias. Vabariiklaste kandidaat Donald Trump on välja käinud ulatusliku maksureformi kava, mis muu hulgas kärbiks praeguse 35% ettevõtte tulumaksu määra 15%-le. USA firmadele, mis ei ole selle kõrge maksumäära tõttu kiirustanud oma kasumeid välismaalt koju tooma, pakutakse ühekordset maksuamnestiat – maksustamist 10%ga, misjärel Trump maksude edasilükkamise võimaluse välismaal teenitud tulult (kuni koju toomiseni) ära kaotaks. Hinnanguliselt on USA firmadel, kelle seast lõviosa moodustavad tehnoloogia- ja farmaatsiafirmad, piiri taga ca 2,4 triljonit dollarit.
    70miljardit eurot jääb maksudest kõrvale hoidmise tõttu igal aastal laekumata
    Demokraatide kandidaadil Hillary Clintonil nii selgelt välja joonistatud maksuplaani ei ole, kuid ebamäärasemas sõnastuses on see programmis sees. Nii Trump kui Clinton lubavad suurendada riiklikke investeeringuid infrastruktuuri programmidesse, milleks oleks vaja täiendavat maksutulu. Samas näiteks George W. Bushi maksuamnestia kasutasid firmad investeeringute tegemise asemel suuresti selleks, et osta tagasi oma firma aktsiad ja maksta dividende. Lubatud töökohtade loomise asemel toimusid hoopis suured koondamised.
    Apple’i tegevjuht Tim Cook tõrjub kriitikat, et firma hoiab maksude maksmisest kõrvale. Tegutsetud on kehtivaid seadusi järgides. Kuni USA ettevõtte tulumaksu määr on 35% ja seadused lubavad välismaal teenitud kasumitelt maksu maksmist edasi lükata, ei näe Apple mõtet seda raha koju tuua, ütles Cook intervjuus ajalehele Washington Post. Citigroupi hinnangul on Apple’il piiri taga 215 miljardit dollarit.  
    Euroopa Komisjoni võimaliku maksunõude lubab Apple kindlasti vaidlustada. Ja niisamuti on selle vaidlustada lubanud ka võimalik „kasusaaja“, Iirimaa valitsus.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.