Alyona Stadnik • 7. september 2016 kell 10:30

SEB palgatõusust: see ei ole katastroof

Foto: PantherMedia/Scanpix

Meil on väga kiire palgakasv, viimasel poolaastal 8%, kuid ettevõtetele sellest mingit katastroofi ei paista, lausus SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.

"Praegune majanduskeskkond on väga aeglane, samas me unistame, et Eesti jõuaks kiiresti Põhjamaadele järele," rääkis Nestor täna Äripäeva konverentsil Palga Päev 2016. 

Nestor selgitas, et majanduskasv on aeglane seetõttu, et meie majandus sõltub suuresti kapitaliinvesteeringutest ja ekspordist. "See, mis toimub majanduskasvuga, ei peegelda seda, mis on toimunud tööturul. Meil on töötus 1,5%, mis on Eesti mõistes väga väike," rääkis Nestor. 

Nestor võrdles palgakasvu buumi ajaga. "Meil on väga kiire palgakasv, viimasel poolaastal 8%, tohutu tempo. Kui võrrelda lähinaabritega, siis nemad jäävad alla ja meie liigume eest ära," lausus Nestor. "Samas buumi ajal tõusid palgad viiendiku võrra ja oli tohutu inflatsioon, praegu jääb rohkem raha kulutamiseks, sest hinnad on langenud."

Riik on olnud Nestori sõnul palgakasvu vedaja. "Õpetajate palgakasv on olnud prioriteet, meditsiinitöötajad on saanud palgakasvu," loetles Nestor. 

 

 

 

Kuidas edasi?

"Olukord tööturul on täna siiski väga hea, vaatamata sellele, et palgakasv ei vasta ettevõtete soovile," tõdes Nestor.

Peamine oht on tema sõnul hoopis pikalt kestnud tasakaalusmatus ettevõtlustulude ja tööjõukulude vahel. "Väheefektiivsed ettevõtted sulgevad vaikselt uksi, võimekamad värbavad juurde," ennustas Nestor. "Tõenäoline on välisettevõtte lahkumine aga see, ei ole minu arvates suur probleem, sest siia jääb nende kompetents ja küll tuleb uusi juurde. Ettevõtete seisukohast ma mingit katastroofi ei ennusta," tõdes ta. 

 

Hetkel kuum