Äripäev • 7 november 2016

Aastaga on kaubad-teenused kallinenud

Tarbijahinnaindeksi aastamuutus oli oktoobris 0,6 protsenti.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tarbijahinnaindeksi muutus oli oktoobris võrreldes septembriga -0,3% ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga 0,6%, teatab statistikaamet.

Kaubad olid 2015. aasta oktoobriga võrreldes 1,0% kallimad ja teenused 0,1% odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 3,8% ja mittereguleeritavad hinnad langenud 0,2%.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim alkohoolsete jookide ja tubaka 8,1%-line kallinemine, mille peamine põhjus on uute aktsiisimäärade rakendumine. Sealjuures on alkohoolsed joogid kallinenud 7,5% ja tubakatooted 9,5%.

Suuremat mõju indeksile avaldas veel mootorikütuse kallinemine ning elektri, soojusenergia ja kütte 2,8%-line odavnemine, millest põhiosa andis 5,8% odavnenud soojusenergia ning 11,3% odavnenud gaas. Aastatagusega võrreldes oli diislikütus 7,7% ja bensiin 6,9% kallim. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud töödeldud puuvili (29%) ja värske kala (22%) ning odavnenud värske köögivili (15%).

Septembriga võrreldes oli oktoobris tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja toidu 1,6% odavnemine, millest 70% andis köögi- ja puuvilja sesoonne hinnalangus (vastavalt 6,6% ja 5%). Suuremat mõju indeksile avaldasid veel elektri 4,9%-line ja mootorikütuse 1,8%-line kallinemine.

Hetkel kuum