23. november 2016 kell 6:45

Rootslased järjest suurema võlakoorma all

Rootslaste võlad kasvavad sissetulekutest kiiremini  Foto: Scanpix/Reuters

Rootsi Keskpanga avaldatud raportist selgub, et rootslaste võlatase kasvab, eriti noorema elanikkonna seas.

Rootsi majapidamiste võlatase on alates 90ndate keskpaigast tõusnud. Viimased andmed näitavad, et võlg kasvab jätkuvalt kiiremini kui sissetulekud. Kõige suuremates võlgades on väikese sissetulekuga noored ning linnades asuvad majapidamised.

Tähtsamad punktid, mis andmetest välja tulevad:

Majapidamiste võlg kasvab kiiremini kui sissetulekud. Viimase 12 kuu jooksul on võla ja sissetulekute suhe (debt-to-income ratio) tõusnud 5 protsendi võrra, 343 protsendini.Võla ja sissetulekute suhe on kõige suurem väikese sissetulekuga gruppide seas, aga erineva sissetulekuga gruppide vahe väheneb.Kohalikes omavalitsustes, kus võlgade tase oli suur juba 2010. aastal, on majapidamiste võlg kasvanud viimase 6 aasta jooksul kõige enam.Pankade lõikes on tulemused erinevad nii majapidamiste sissetulekute ja võla suhte kui ka selle kasvu puhul (aastatel 2010-2016).Peaaegu 50 protsenti majapidamistest vähendas oma kinnisvaralaenu. Alates 2015. aastast on olukord paranenud, sest kinnisvaralaene vähendavate majapidamiste arv on kasvanud.

Hetkel kuum