• Jaga lugu:

  Kes on hiigelinvesteeringu taga?

  metsatööstusFoto: Julia-Maria Linna

  Metsatööstureid koondava OÜ Est-For Invest võrdseteks osanikeks on kuus firmat, mille omanikeringis on kaheksa endist Sylvesteri omanikku ning metsanduskontsernide Lemeksi ja Woodwelli omanikud.

  Hiigelinvesteeringust teatanud, eelmise aasta 3. oktoobril asutatud Est-For Investi osanikeks on OÜ Tristafan (100% Mati Polli), OÜ Kaamos Group (100% Kaido Jõeleht), OÜ Ivard (100% Peeter Mänd), OÜ Combiwood (6 võrdset osanikku), AS Lemeks (suuromanik Jüri Külvik), OÜ Caspar RE (100% Tiit Nilson).
  Kaido Jõeleht on Sylvesteri kontserni kunagistest põhiasutajatest on ainus, kes seni on aktiivselt tegutsenud ka metsatööstuses, talle kuulub suurosalus Pärnumaa spoonitootjas ASis Valmos ja Valgevene suurimas saeveskis Vitebskaja Lesopilka. Sylvesteri omaaegne juht Mati Polli on seni olnud tegev metsanduses, ta oli kuni eelmise aasta novembri lõpuni RMK nõukogu esimees ja praegu on Eesti metsa- ja puidutööstuse juhatuse liige. Polli, Sylvesteri endine kommertsdirektor Jõeleht ja endine metsandusdirektor Mänd on läbi investeerimisfirma AS Vigrelle osanikud metsade majandamisega tegelevas Metsatervenduse OÜs.
  Puitliistude tootja OÜ Combiwood asutati 2003. aastal ning tegu on esimese nn Combi grupi firmaga (praegu kuulub Combi gruppi kaheksa puidutööstusfirmat). Combiwoodi osanikud on oma investeerimisfirmade kaudu kuus meest, kellest viis olid endised Sylvesteri omanikud: ASi Imavere Saeveski endine tegevjuht Peedo Pihlak, Imavere Saeveski endine finantsjuht Toomas Mets, ASi Viljandi Liimpuit endine juhataja Virko Lepmets, Viljandi Liimpuidu endine tootmisjuht Aimar Varula ja Lätis asuva saeveski Launkalne Sawmill endine tegevjuht Heiki Vahermets.
  ASi Lemeks suuromanikule Jüri Külvikule kuulub ettevõttest 77,8%, 20% firmast kuulus tema isale, tänavu 2. jaanuaril surnud Enn Külvikule. Lemeksi gruppi kuulub 25 ettevõtet, mille seas on näiteks Viiratsi, Aegviidu ja Viru-Nigula saeveskid.
  OÜ Caspar RE omanik on metsamajandusega tegeleva ASi Woodwell juht ja põhiomanik (56,52%) Tiit Nilson. Woodwellile kuulub 73% Tartumaa saeveskist ASist Vara Saeveski. Nilson oli kuni eelmise aasta detsembrini Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu juhatuse esimees, praegu on juhatuse liige.
  Est-For Investi juhatuse liikmeteks on Aadu Polli ja Margus Kohava. Mati Polli noorem poeg Aadu Polli on suuromanik (83,63%) OÜs StroyRent, mis tegeleb tööriistade ja ehitusseadmete rentimisega Bulgaarias.
  Margus Kohava liitus Combi grupi omanikeringiga 2012. aasta algul, kui asus juhtima Viljandimaa saeveskit OÜd Sakala Saeveski. Kohava on olnud endise ASi Imavere Saeveski tegevjuht ja Sylvesteri projektijuht ning arendusjuht. Ta on olnud tegev peaaegu kõikide endise Sylvesteri saeveskite käimajooksmise juures. Aastatel 2004-2007 töötas Kohava haavapuitmassi tootva ASi Estonian Cell tehase juhina. 
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.