Pevkur: valitsus käitub vastutustundetult

Reformierakonna uus juht Hanno Pevkur ei mõista, miks valitsus otsustega kiirustab.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 20. jaanuar 2017 kell 13:30

Reformierakonna esimehe Hanno Pevkuri sõnul kiirustas valitsus pensionireformiga.

„See on väga vale samm. Uudis tuli välja vist kusagil kella kuue aja õhtul, valitsuskabineti istung algab umbes kella kolme ajal. See näitab, et debatt oli ülilühike, sisusse tegelikult ei süübitud. Ilma parlamendiga arutamata muuta kabinetivaikuses pikaajalist süsteemi on vastutustundetu,“ rääkis Pevkur ja meenutas, et pensionisüsteemi lõid poliitilise poole pealt aastaid tagasi Eiki Nestor ja Siim Kallas.

Pevkuri sõnul kinnitab uus valitsus pensionireformiga, et karistab edukaid. „Kaob ära igasugune motivatsioon taotleda kõrgemat palka või edasi pürgida. Tulevikus pension ei sõltu sellest, kui suur su palk on. On oht ümbrikupalgaks ja et ettevõtjatel puudub vajadus töötajate palka tõsta,“ rääkis Pevkur.

Teine probleem on tema sõnul, et kui pensionisüsteemi on pikki aastaid ehitatud teades, et see, kui palju inimene saab tulevikus pensioni, sõltub sellest, milline on inimese sissetulek, siis süsteemi lõhkumine pikalt aru pidamata on vale.

„Selle peaks läbi arutama ja läbi arvutama. Saama laiema konsensuse kui lihtsalt valitsuse tunniajaline arutelu. Kui mina läksin sotsiaalministrina pensioniiga parlamenti arutama, siis võtsime kõik sidusrühmad kokku, kuid nüüd tehakse see tunni ajaga ära,“ ütles Pevkur.

Hetkel kuum