Äripäev • 9. veebruar 2017 kell 12:02

Maksuraha kasvatasid palgad ja aktsiisid

Aktsiisitõusu eel toimunud varumine on üks maksulaekumise mootor.  Foto: Veiko Tõkman

Kui palgalt makstava sotsiaalmaksu laekumine kasvatas jaanuaris riigi maksulaekumist, siis ettevõtete jaotatud kasumilt makstud juriidilise isiku tulumaks tõmbas maksulaekumist allapoole. Eriti tubli panuse andsid aga aktsiisid aasta alguse tõusude eel.

Jaanuaris kogus maksu- ja tolliamet 663,5 miljonit eurot makse, mida oli 5,8% rohkem kui eelmisel aastal, andis teada rahandusministeerium.

Sotsiaalmaksu laekumise kasv on viimastel kuudel kiirenenud, jaanuaris laekus 7,5% enam kui möödunud aastal.

Jaanuari maksulaekumiste kasvu pidurdas juriidilise isiku tulumaks, mida laekus 30,9% vähem kui eelmisel aastal. See tulenes nii riigi- kui eraettevõtete jaotatud kasumi vähenemisest vastavalt 37 ja 32 protsenti.

Käibemaksu laekus jaanuaris 200,8 miljonit eurot ning seda oli 5,3% rohkem kui aasta varem. Käibemaksu laekumise kasv tugineb eelkõige jaemüügile, maksu tasumised on kasvanud enim energeetikas ning mootorsõidukite müügis vastavalt 24,9 ja 16,4%. Energeetikas on kasvule kaasa aidanud elektri tarbimise suurenemine ning börsihinna tõus ja mootorsõidukite müügi puhul aktiivne turg, põhjendas ministeerium.

Aktsiise laekus jaanuaris 123,2 miljonit eurot, mida on 27,8% enam kui eelmisel aastal. Aktsiiside laekumine on oluliselt mõjutatud 2017. aastal toimuvatest aktsiisimäärade tõusudest ning sellele eelnevast varumisest. Jaanuaris tõsteti tubakaaktsiisi sigarettidel ning suitsetamistubakal, veebruaris tõstetakse alkoholiaktsiisi kõikidel alkoholitoodetel ja kütuseaktsiisi bensiinil, diislikütusel ja teistel energiatoodetel.

Hetkel kuum