Liina Laks • 10. märts 2017 kell 6:49

Theresa May: tohutuid summasid me Euroopa Liidule ei maksa

Theresa May.  Foto: EPA

Euroopa Liit nõuab, et Suurbritannia maksaks hoolimata 2019. aastaks kavandantud liidust väljaastumisest oma osa Euroopa ühiseelarvesse, nagu varem planeeritud, kirjutab Saksa portaal finanzen.net.

Euroopa Liit soovib, et Suurbritannia täidaks endale enne Brexitit võetud finantskohustusi, mis võivad ulatuda 60 miljardi euroni. Suurbritannia peaminister teatas aga, et brittide Brexiti-otsus tähendas ka maksmise lõpetamist ning seda, et „me tulevikus iga aastal tohutuid summasid Euroopa Liidule ei maksa,“ ütles Theresa May neljapäeval Euroopa Liidu tippkohtumisel.

Theresa May on öelnud, et tahab märtsi lõpuks Euroopa Liidust väljaastumise plaani teatavaks teha. Praegu oodatakse Briti ülemkoja muudatusi, mis peaks laekuma järgmisel nädalal. Seejärel saavad Suurbritannia ja EL alustada kahepoolsete lahkumiskõnelustega, mis võivad ekspertide hinnangul võtta kaks aastat aega. Finantskohustuste küsimus on Saksa lehe andmetel tõenäoliselt üks esimesi, mida osapooled arutama hakkavad.

Hetkel kuum