Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurim käive osutus maksuvõlaks

  Tuntud sarivaidleja ja maksukuritegude eest vangi mõistetud firmaomanik tembutab jälle.Foto: Julia-Maria Linna

  Suurima käibega ettevõttel on tegelikult kaelas hoopis hiiglaslik maksuvõlg.

  Maksuameti täna avaldatud tasutud maksude nimekirja järgi oli selle aasta esimeses kvartalis suurim käive – 1,2 miljardit eurot – ettevõttel Personal2go OÜ. Paraku on maksuameti hinnangul tegu valeandmetega, kuna tegelikult on sel ettevõttel kaelas hoopiski 1,2 miljardi suurune maksuvõlg, mitte käive.

  Vaata ka Infopangast

  Personal2GO OÜ

  Raivo Paala

  Ericsson Eesti AS

  Tegu on Valga ettevõtja Raivo Paala firmaga, kes on aastaid maksuameti huviorbiidis. Maksuamet selgitas, et hiiglasliku maksuvõlaga ettevõte on nende nimekirja kopsaka käibega sattunud vaid seetõttu, et ettevõte on ise neile sellised numbrid esitanud.  Nimelt pole maksuameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul põhjust iga ettevõtte puhul eeldada, et esitatakse valeandmeid, mistõttu koosnebki tabel numbritest, mida ettevõtted ise deklaratsioonidesse kirjutavad ja maksuametile saadavad.
  Tegelik suurim käive kordades väiksem
  Personal2go juhtum näitab, et avaldatud andmetes võib leiduda veelgi ettevõtteid, kelle käive või tasutud maksud ei vasta tegelikkusele. Ka maksuamet tõdes, et valeandmeid tabelis välistada ei saa.
  Maksuamet hakkas avaldama ettevõtete tasutud makse kvartali kaupa 2015. aastal. Tänasest avaldatakse esimest korda tasutud maksude kõrval ka ettevõtete käibeid ja töötajate arvu.
  Tegelik suurima käibega ettevõte oli aasta esimeses kvartalis tööstusettevõte Ericsson Eesti AS. Ettevõtte käive oli ligi 343 miljonit eurot, riiklikke makse tasuti ligi 3,2 miljonit eurot. Ericsson Eesti ASis on 1558 töötajat ning tööjõumakse tasuti esimeses kvartalis 3,1 miljoni eurot ehk lõviosa kõikidest tasutud maksudest.
  Suurimad tööjõumaksjad on peamiselt riigile kuuluvad äriühingud ja sihtasutused. Erasektorist oli suurim tööjõumaksja Swedbank, kes tasus makse 6,5 miljonit eurot. Töötajaid oli ettevõttes 2138.
  Kauaaegsed skeemid
  Personal2go tegeleb renditööjõuga ning masinate ja seadmete remontimisega. Varem kandis ettevõte nime OÜ RR Motosport, mis asutati 2009 aastal. Paala sai ainuomanikuks 2015. aastal. Varem oli ettevõtte üheks omanikuks turvaettevõtja Jaanus Kukebal, kes on samuti maksukuritegude tõttu maksuameti huviorbiidis olnud. Personal2go hiiglasliku maksuvõla kohta on Paala varem öelnud, et riik on hoopis temale selle summa võlgu.
  OÜ 2015. aasta majandusaruande järgi oli Personal2go OÜs üks töötaja ja käive 60 374 eurot. Maksuametile esitatud deklaratsiooni järgi oli 2017. aastal ettevõtte käive üle 1,2 miljardi euro ja töötajaid firmas 159, ent tegelikult on ettevõttel juba ainuüksi tasumata maksuvõla intresse kogunenud ligi 58 miljonit eurot. Üle miljardi maksev võlg on ettevõttel üleval eelmise aasta suvest.
  Maksuametil ja prokuratuuril on olnud Paala esitatud valeandmetega muret juba üle kümne aasta. 2012. aastal mõisteti Paalale aastane vanglakaristus, kuna tuli välja, et ta esitas kahe osaühingu käibedeklaratsioonides 2003. aasta teatud kuude kohta maksuhaldurile tahtlikult valeandmeid. Ühe ettevõtte puhul deklareeriti sisendkäibemaksu ligi 359 000 euro ja teise ettevõtte puhul 455 000 euro võrra tegelikust suuremana. Valeandmete esitamisel kasutati näilikke arveid. Ühele ettevõttele tagastas maksuhaldur alusetult 0,4 miljonit krooni ja teisele ettevõttele 1,2 miljonit krooni, ülejäänud osas tagastusnõude täitmine peatati.
  Eelmisel aastal kirjutas Äripäev ulatuslikust petuskeemist, milleks kasutati näilisi tööjõurendi firmasid. Skeemi võtmeisik oli jällegi Raivo Paala. Maksuskeemis jäeti tööjõu rentimise varjus riigile tasumata tööjõumaksud. Uurimise all on umbes 30 ettevõttest koosnev aastaid toiminud skeem, millega tekitati tippajal kahju suurusjärgus kaks miljonit eurot aastas. Paala on tuntud ka kui sarivaidleja kohtutes ja ta on maksupettuse eest ka vangis istunud.
  Tabelis on 2017. aasta sada kõige suurema käibega ettevõtet ja nende makstud maksud.
 • Hetkel kuum

Portfellihaldus 20 aastat investeerimiskogemust

Olulisemad lood

Analüüs: ärilinnakus peab elu käima 24/7 Järgmises kasvutsüklis saadab edu multifunktsionaalseid arendusi
Hea energiaga ja ligitõmbav ärilinnak peab pakkuma oma üürnikele mõnusat keskkonda ja erinevaid teenuseid, mille sünnile aitab kaasa elu- ja ärikinnisvara sümbioos, kirjutab RE Kinnisvara vanemkonsultant Henno Viires.
Hea energiaga ja ligitõmbav ärilinnak peab pakkuma oma üürnikele mõnusat keskkonda ja erinevaid teenuseid, mille sünnile aitab kaasa elu- ja ärikinnisvara sümbioos, kirjutab RE Kinnisvara vanemkonsultant Henno Viires.
Pilt selgeks: staarinvestorid avaldavad, kas märgivad Infortari aktsiaid
Äripäev on nädala jooksul küsinud mitmete tuntud investorite käest, kas nad märgivad Infortari aktsiaid.
Äripäev on nädala jooksul küsinud mitmete tuntud investorite käest, kas nad märgivad Infortari aktsiaid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
VIDEO: kuidas karjääri tipus olles uuesti nullist alustada
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Pärast profikarjääri lõppu on tipprattur Tanel Kangert keskendunud oma rattapoele. Aga kuidas aru saada, millal on õige aeg ühe tippkarjääriga otsad kokku tõmmata ja uueks eluks fookus paika saada?
Edukas tiimijuht räägib inimestega ja kaasab neid pidevalt
Fujitsu Persona tooteomanik ja meeskonnajuht Sirli Vaher ning NICO Eesti ärijuht Siim Palumets jagavad oma kogemust Fujitsust kui tööandjast. Kuidas hoida erinevaid tiimiliikmeid ühtsena ning kuidas eristub värbamine IKT sektorisse teistest valdkondadest?
Fujitsu Persona tooteomanik ja meeskonnajuht Sirli Vaher ning NICO Eesti ärijuht Siim Palumets jagavad oma kogemust Fujitsust kui tööandjast. Kuidas hoida erinevaid tiimiliikmeid ühtsena ning kuidas eristub värbamine IKT sektorisse teistest valdkondadest?
Suurfirmade tippjuhid jätkusuutlikkusest: iPhone’i äraviskamine pole lahendus, pikaajaline strateegia on
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
IPhone’i prügikasti viskamine ja kartulikrõpsudest loobumine pole kliimaprobleemi pikaajaline lahendus, vaid ettevõtted peavad tegema iga toote ja teenuse puhul samm-sammult jätkusuutlikumaid otsuseid, rääkisid välismaiste firmade tippjuhid Tasakaalus majanduse foorumil “Elevant toas”.
Osta "katkine" aken: Tesla teeb kunagise fopaa rahaks
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Tesla müüb 55 dollari eest Cybertrucki aknakleepsu, mis jätab mulje, nagu oleks neljarattalise aken katki, vahendab CNN.
Raadiohommikus: president Kaljulaid, Cleveron ja ärivõimalused Vietnamis
Nädala esimese hommikuprogrammis räägime lähisuhtevägivallast, turundusest ja ärivõimalustest Aasias.
Nädala esimese hommikuprogrammis räägime lähisuhtevägivallast, turundusest ja ärivõimalustest Aasias.
Uue tehase käivitanud tippjuht: ametnikud teevad eluvõõraid otsuseid
Türil kaerajoogitehast Yook Production käivitav Katre Kõvask rääkis saates „Kuum tool“, et kohati teevad ametnikud täiesti eluvõõraid otsuseid.
Türil kaerajoogitehast Yook Production käivitav Katre Kõvask rääkis saates „Kuum tool“, et kohati teevad ametnikud täiesti eluvõõraid otsuseid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.