Äripartner: Kirjaneni edu on mõistetav

Baltimaade suurima pelletitootja ASi Graanul Invest juhataja Raul Kirjaneni edu ei üllata tema äripartnerit Andres Rätseppa.  Foto: Andras Kralla
Marge Väikenurm • 5. oktoober 2017 kell 3:00

Rikaste TOPi üks liige ja Graanul Investi kaasomanik Andres Rätsepp ei imesta, et firma suuromanik, tabeli võitja Raul Kirjanen on kaugele jõudnud. Edetabel ise võib oluline olla aga uutele tulijatele.

Andres Rätsepp

Ilmselt on enamiku ettevõtjate eesmärk jõukaks saada.

„Teades Rauli kui tagasihoidlikku ja suhteliselt pragmaatilist inimest, siis ma ei arva, et Rikaste TOPis olemine talle väga oluline on,“ oletas Rätsepp, kuidas võtab Kirjanen edetabeli tippu jõudmist. „Raul on äärmiselt töökas ja sihikindel. On täiesti eeldatav ja mõistetav, et ta on oma ettevõtjakarjääri jooksul väga palju saavutanud.“

Kirjanen nentis, et Belgia energiaprojekt lendas vastu taevast ning Kirjanen pidi seetõttu endale tuhka pähe raputama, kuid see viga oli väärt õppetund. Rätsepp on sellega nõus. „Pole võimalik, et kõik ettevõtmised õnnestuvad. Lühiajalistest tagasilöökidest õnnestub õppida ja need kogemused on tulevikus kasulikud. Pigem on oluline riske mõistlikkuse piires võtta,“ rääkis Rätsepp ja lisas, et Kirjanen on investeeringuid tasakaalukalt teinud. „Sealhulgas ka riskantseid investeeringuid.“

Tabel kui inspiratsioon

Nagu teisedki Graanul Investi omanikud, on ka Rätsepp Rikaste TOPis: 62. kohal, tema vara väärtus ulatub 42,8 miljoni euroni. Rätsepp leiab, et kuna Eesti ettevõtjate ringkond ei ole hoomamatult lai, siis ettevõtlusmaastikku edetabel ei mõjuta.

Kui see pole nii oluline suurtegijatele, siis kuidas on alles ettevõtlusesse siirdujatega? „Kindlasti. Eks alustavate ettevõtete motiveerimise mõttes on see oluline. Ilmselt on enamiku ettevõtjate eesmärk jõukaks saada,“ lausus Rätsepp.

Hetkel kuum