Artikkel
 • Jaga lugu:

  Soome meedia: venelased harjutasid Balti riikide vallutamist

  Venemaa sõjaline õppus Zapad 2017 Valgevenes.Foto: epa

  Soomlaste Helsingin Sanomat kirjutas, et äsja Venemaa lääneosas lõppenud sõjalisel õppusel Zapad harjutati uusimate relvadega tegelikult Baltimaade vallutamist ja laiaulatuslikku sõda NATO vastu.

  Kui Läänes pöörati septembri keskel toimunud Zapadi (e. k lääs) ajal peatähelepanu Vene sõjaväelaste liikumisele Valgevenes ja loendati Valgevene poole liikuvaid rongivaguneid, siis tegelikult toimus hulk manöövreid mujal. Täkkesse läks Venemaa plaan tõmmata tähelepanu Valgevenele ning saada samal ajal harjutada NATO riikide vastu peetavat laiaulatuslikku sõda põhjast lõunani.
  Zapadi ametliku stsenaariumi järgi puhkes Valgevenes revolutsioon ja Venemaa toetas Minskit Lääne mõju vastu. Venemaa sõjaterminoloogias tähendab kaitsmine esimesena ründamist, märkis Helsingin Sanomat. Valgevenest laienes konflikt ametliku stsenaariumi järgi kolme Balti riiki ja Peterburi lõunaossa. Tegelik stsenaarium kujunes aga selliseks, et sõda Baltimaade vastu laienes kogu Euroopasse, sõjaks NATO vastu, ning tegelikkuses ei harjutatud mitte konflikti laienemise tõrjumist, vaid Zapadist endast sai laiema sõjategevuse osa. Harjutus laienes Koola poolsaarele, kus Venemaa kaitseb strateegilisi sõjalisi objekte NATO rünnaku vastu - lõunas on Venemaal samad huvid Krimmiga.
  NATO hinnangute järgi osales Zapadi õppustel mitte 12 700 inimest, nagu ametlikult öeldud, vaid ligi 100 000 Venemaa ja Valgevene sõjaväelast. Tegemist on kogu valmisolekus sõjaväelaste hulgaga, operatsioonides osales poole vähem sõjaväelasi.
  Mis toimus Zapadil?
  Balti riikide puhul harjutasid Venemaa 6. armee väeosad Eesti, Läti ja Leedu territooriumi vallutamist. Esimese tankiarmee liikumine Valgevenesse näitas, et suund oli Poola ja sellega tagatakse ühendus Valgevenega.
  Läänemerel oli ülesanne tõrjuda NATO väeosade saabumist. Kuigi Soome ja Rootsi alade vallutamise kohta polnud märke, oli venelaste eesmärk takistada NATO-l kasutada Soome ja Rootsi alasid. Karjalas, Soome piiri ääres, tiirutasid lennukid ning väed liikusid põhja poole, samal ajal harjutasid raskepommitajad lendu Kesk-Euroopa sihtmärkide suunas.
  Zapadit korraldatakse iga nelja aasta järel ning see pole midagi uut, kirjutas Helsingin Sanomat. Nelja aasta taguse ajaga võrreldes oli Venemaa tänavu loonud lääneossa juurde kaks 10 000 sõjaväelasest koosnevat uut diviisi, uuendatud tankiarmeed ja relvaliike ning Venemaa harjutas kõigi nende kasutamist sõjas Euroopa ja NATOga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.