Hea palgamaksja Norra vajab töökäsi

Norra kroon.  Foto: Bloomberg
Äripäev • 24 november 2017

Norras pakutakse palka alates 3500 eurost kuus, mis on poole kõrgem kui Soome miinimumpalk, kuid soomlased ei anna sellele ahvatlusele järele ühel põhjusel – keeleoskus, kirjutas Helsingin Sanomat.

Norras Tromsøs elav soomlannast õpetaja rääkis väljaandele, et saab väga head palka – tunnipalk on 37 eurot. Kahe keele valdajana teenib ta vähemalt 52 000 eurot aastas. Oma kogemusest rääkides lisas ta, et on töötanud Norras ka majahoidjana ja teeninud selle eest lisaks veel 19 eurot tunnis. Nädalavahetustel ja õhtuse töö eest makstakse veel rohkem.

Näiteks Norra kalatehastes makstakse ligi 20 eurot tunnist.

Norras on väga suur tööjõu puudus, kirjutab Helsingin Sanomat. Eriti vajatakse töötajaid teenindussfääris - hotellides, restoranides ja koristuses. Samuti on oodatud hooldajad, aga ka töötajad ehituse, logistika ja transpordi sektorisse. Õpetajatest on suur puudus nii Norras kui Rootsis.

Põhiline takistus on Norrasse töölemineku puhul vähene keeleoskus, kuid probleemiks on ka kõrged kulud. Näiteks küsitakse väikese, 40-ruutmeetrise korteri eest isegi Põhja-Norras üle tuhande euro üüri, kirjutab soomlaste päevaleht.

Helsingin Sanomat nentis, et viimasel ajal siirdub välismaale järjest vähem soomlasi. Näiteks 1960-1970ndatel aastatel kolis Rootsi pool miljonit soomlast ehk ligi 40 000 inimest aastas, kellest väga vähesed tulid hiljem tagasi. Praegu siirdub Soomest välismaale elama ja töötama umbes 10 000 inimest aastas.

Hetkel kuum