Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kallas rääkis suure saladuse välja

  Laupäevases raadiosaates „Äripäeva persoon“ üles astuv poliitik Siim Kallas paljastab ootamatult R-Hoolduse nimelise ettevõtte kaudu Reformierakonda toetanud ettevõtjate nimed.

  R-Hoolduse rahastajate nimesid on nii Reformierakonna looja Siim Kallas kui ka teised oravaparteilased siiamaani varjanud erakordse kiivusega. Kui Äripäev 2013. aastal neid teada saada püüdis, siis vaikis Kallas kangelaslikult veekalkvel silmi, ja keeldus ainsamatki nime välja andmast. Videopilt näitab, et ta on valmis pigem surema kui seda ütlema.
  Miks see teema Kallasele nii valus on, küsis ehk nii mõnigi. Tookord käis jutt ju 1999. aasta riigikogu valimiste kampaania rahastamisest. Aega oli mööda läinud üksjagu. Seadust ilmselt ei rikutud, tollal liikus sularaha erakondade kontorites täitsa vabalt. Silvergate’ini, mis sularahakilekotid ära kaotas, oli jäänud veel lausa tosin aastat. Ja last but not least – erakonna rahastamine ei ole ju lõpuks mingi surmapatt, mida peaks elu lõpuni häbenema, või on?
  Muidugi, Kallas hoidus oma tookordse vaikimisega sisse rääkimast mõjukaid parteikaaslasi, kes ei olnud huvitatud sellest, et tõde R-Hoolduse rahaasjade kohta päevavalgele tuleks. Äripäev näitas 2013, et Reformierakonna tollased juhtfiguurid Heiki Kranich, Andres Lipstok ja Märt Rask olid R-hoolduse rahaasjade kohta valetanud.
  Nüüdki ei taha Kallas enne 1999. aasta riigikogu valimisi R-Hoolduse kaudu Reformierakonda toetanud ettevõtjate nimesid kohe ütelda. Kõigepealt ta ohkab sügavalt ja sõnab, et ega ta liiga palju sellest kõigest ju ei teadnudki. „Ega seda nimekirja pole mul kunagi ees olnud, kes need just olid. Suur hulk Eesti ettevõtjaid. See oli tollal täiesti korrektne viis erakonna rahastamiseks. Seal ei olnud midagi seadusevastast. Ega ma ei tea….“
  Aga siis ta räägib. „Need rahastajad olid need, kes on hiljem ka Reformierakonda rahastanud. Seal oli palju väiksemaid ärimehi, keda ma tõesti ei teagi…. Rahapuudust meil ei olnud, meile annetati hea meelega.“
  Saates pihib Kallas ka, miks ta 2013 Äripäeva ajakirjaniku Katariina Krjutškova sellekohasele küsimusele ei vastanud. Põhjendus kõlab lihtsalt, üllatavalt ja inimlikult.
  1999. aasta valimised olid ajaloolised: siis sai Reformierakond võimule, kuhu ta jäi 17 aastaks. Kuni sotsiaaldemokraatide liider Jevgeni Ossinovski ja IRLi tollane juht Margus Tsahkna otsustasid 2016 sügisel peaministritoolil istuvale reformierakondlasele Taavi Rõivasele koha kätte näidata. Keskerakonnas toimunud arengud toetasid seda ettevõtmist igati, ja veel enne, kui keegi õieti arugi sai, oli Keskerakonna värskest juhist Jüri Ratasest saanud Keskerakonna valitsuse peaminister.
  Üks ajastu oli läbi saanud. Tänu Kallase ülestunnistusele aga teame nüüd nimesid – või vähemasti osa neist – tänu kellele sai alguse sellele eelnenud, Reformierakonna ajastu. Kõige esimesena välja öeldud mehe nimi oli Reformierakonna valitsemisajal ikka väga kõva valuuta. Kas enam? Vaat ei tea. 
  Siim Kallas avaldab R-Hoolduse kaudu Reformierakonda rahastanud ettevõtjate nimed Äripäeva raadio persoonisaates, mis algab laupäeval kell 10.
 • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Novira Capitalil sai Riias valmis ärikvartal
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Eesti kinnisvaraarendaja Novira Capital ja Leedu investeerimisfondi Evernord Real Estate Fund III koostöös valmis Riia kesklinnas 70 miljonit eurot maksma läinud ärikvartal Novira Plaza.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.