Äripäev • 2. märts 2018 kell 5:37

Danske juht: kahtlustatav üksus tuli meile Sampost

Danske panga kontserni juht Thomas Borgen  Foto: Danske Bank

Danske panga kontserni juhi Thomas Borgeni sõnul tuli Putini lähikonna rahapesus kahtlustatav üksus Eestis Danske koosseisu Sampo liitmisega, kirjutas Helsingin Sanomat.

Norralane Borgen on Danske kontserni juhtinud alates 2013. aastast.

Sel nädalal kirjutasid Taani leht Berlingske ja Gardian Danske Banki siseraportile tuginedes, et raha liigutanud Suurbritanniasse registreeritud firma Lantana Trade’i jäljed viivad Venemaa presidendi Vladimir Putini lähikonda.

Borgen ütles Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et juhtumi keskmes olev Eesti üksus tuli panga koosseisu 2006. aastal koos Sampo pangaga.

„Probleemid seostuvad nn mitteresidentide äritegevusega, mis lõpetati aastal 2014. Detailidesse ma ei saa minna, aga me uurime põhjalikult juhtunut, et võiksime sellest õppida, ja selgitame ka välja, kas me oleksime pidanud sellest teistmoodi teada andma,“ ütles Borgen.

Eesti finantsinspektsioon teatas teisipäeval, et uurib, kas Danske pank on jätnud ametivõimudele teatamata, et raha algupära viitab Venemaale.

Gardiani teatel liikus alates 2012. aasta lõpust peale kahtlasi summasid Lantana kaudu 2-3 miljardi euro suurusjärgus, selgitab Helsingin Sanomat.

Danske Bank sai väljastpoolt vihje ebaseaduslikkuse kohta 2013. aasta lõpupoole ja varsti sulges kahtlased kontod.

Gardiani teatel ei õnnestunud raporti järgi pangal välja selgitada maksuparadiiside kaudu peidetud ketis raha tegelikku omanikku, aga jäljed viitasid tugevasti Venemaale ja Putini lähikonnale. Panga töötajaid ähvardati, kui nad üritavad Vene osapoolelt raha algupära kindlaks teha. „Kohtumisele tulnud kaks venelast keeldusid oma nimesid ütlemast ja (töötajate sõnul) ütlesid panga töötajatele: kas te arvate, et võite õhtul rahulikult koju kõndida?“, edastab Guardian.

„Praeguste teadmiste järgi oleksime pidanud asja põhjalikult uurima juba siis, aga me ei teadnud siis kõike seda, mis praegu on selgunud,“ ütles Borgen.

Borgeni  sõnul on pangas majanduskuritegude vastu võitlemine luubi alla võetud. „Seda tööd teeb 900 inimest. On vale süüdistada balti riikide või venemaa pangandustegevust taoliste juhtumite järgi. Tegevus Eestis on nüüd täiesti korras. Me tahame ikka teenindada oma kliente igas kohas nende vajaduste kohaselt,“ ütles Borgen.

Ta lisas: „Balti ja venemaa üksused on iseenesest olemas Soome ettevõtete jaoks. Nendes riikides tegutsevad Soome ettevõtted vajavad meie teenuseid ka nendes riikides“

Hetkel kuum