• Jaga lugu:

  Palkmajatootja ägab töökoorma all

  Räpinas käsitööpalkmaju ehitava Hobbitoni juht Andrus Prangli nägi juba eelmisel aastal ekspordikasvu, viimastel kuudel on see ainult suurenenud.

  Kümne aasta taguse kriisiajaga võrreldes on praegune turg kõige aktiivsem, seda nii rahaliselt kui ka mahult. „Vähemalt meie tunneme nii,“ lausus Prangli, kui kommenteeris statistikaameti andmeid, et kaupadest eksporditi veebruaris enim mineraalseid tooteid (16% kogu kaupade ekspordist), elektriseadmeid (15%) ning puitu ja puittooteid (11%). Samal ajal vähenes enim mitmesuguste tööstustoodete, näiteks puitmajade eksport.
  Kuigi puitmajade eksport kukkus, ägab peamiselt Norra suusakeskustele maju tegev Hobbiton töö all, sest nõudlus hüppas lakke. Uusi tellimusi saab firma vastu võtta alles suve lõpus, nii et kolme-nelja kuu asemel ulatub järjekord tänavu poole aastani.
  Valitseb tööjõupõud
  Prangli tahab töömahu kasvamise ajal töömehi juurde palgata, aga valitsev tööjõupõud teeb selle raskeks. „Leida sellises väikeses kohas korralikke töömehi… See võtab aega,“ nentis ta. „Pole noori mehi tööle võtta – vanemad on kõik juba tööl –, ja paljudele on see töö liiga raske.“
  Kui kaks aastat tagasi oli Hobbitoni käive 1,8 miljonit eurot, siis eelmisel aastal kasvas see 3 miljoni euroni. Ettevõtte ekspordist 70 kuni 90 protsenti liigub Norrasse, väiksemad turud asuvad Rootsis ja Soomes, hiljuti lisandus Saksamaa. „Kui Norra turg on kukkunud, on olnud rohkem mahti mujale toota,“ lausus Prangli, kes üritab Norra turu võimalikku vajumist teiste turgude hoidmisega ennetada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Aasia aktsiaturud on langemas
Aasia aktsiaturud on täna langenud, sest bitcoini hinnarekordi ja USA aktsiaturgude tõusuga seotud optimism leevenes ja seda hakkasid asendama värsked mured Hiina kinnisvarasektori pärast, vahendab Reuters.
Aasia aktsiaturud on täna langenud, sest bitcoini hinnarekordi ja USA aktsiaturgude tõusuga seotud optimism leevenes ja seda hakkasid asendama värsked mured Hiina kinnisvarasektori pärast, vahendab Reuters.
Ehitushinnad on aastaga kasvanud 12 protsenti
Ehitusplatsil tekkivad kulud hüppasid kvartaliga 5 ja aastatagusega võrreldes 11,8%, üle kahe kolmandiku hinnatõusust tuli ehitusmaterjalide hinnakasvust.
Ehitusplatsil tekkivad kulud hüppasid kvartaliga 5 ja aastatagusega võrreldes 11,8%, üle kahe kolmandiku hinnatõusust tuli ehitusmaterjalide hinnakasvust.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.