Vilja Kiisler • 19. aprill 2018 kell 6:00

Yana Toom kulutab 6500+4300 eurot kuus

Yana Toom  Foto: Andres Haabu

Keskerakondlasest eurosaadik Yana Toom tunnistab laupäeval Äripäeva raadio eetris olevas persoonisaates, et ei säästa oma kuue ja poole tuhande eurosest palgast mitte sentigi.

Kui Toomi ema hiljuti 85 aastat vanaks sai, tellis Toom talle internetist hiigelsuure roosikimbu. Hakkas siis kaardile nimesid alla kirjutama ja sai kokku 14 perekonnaliiget. Kõik need 14 sõltuvad materiaalselt Toomist: viis last, kaks lapselast, lisaks kaugemad sugulased. „Nii et ma ei säästa mitte midagi,“ kõlab lühike kokkuvõte.

Lisaks saab Toom 4300 eurot kontorikuludeks. See on tema sõnu raha, mille kohta aru ei pea andma ja mida võetakse palgalisana. „Nii teevad ilmselt ka minu kolleegid,“ väidab Toom. „Ma olen ainuke europarlamendi liige, kellel on büroo, kus töötavad reaalsed inimesed ja teevad reaalset tööd. Nii et kui eesmärk oleks endale kindlustada veel üks auto ja veel üks kasukas – kusjuures kasukat mul ei ole –, kui mu motivatsioon oleks raha teenimine ja oma pere kindlustamine, siis ma ei raiskaks niimoodi raha, nagu ma seda teen.“

Hoolimata sellest, et Toom midagi ei säästa, ei looda ta selle peale, et lapsed teda pensionipõlves teda üleval peaksid. „Ma oskan tegelikult paljusid asju,“ teatab ta. „Kõige paremini oskan ma kirjutada, olen ju ajakirjanik ja pealegi kuradi hea ajakirjanik.“

Et ta pärast poliitikukarjääri lõppemist võiks ajakirjandusse tagasi pöörduda, seda Toom endale siiski ette ei kujuta: „Poliitika on siiski üheotsapilet ajakirjaniku jaoks, ma tean seda väga hästi.“

Yana Toomi persoonisaade on Äripäeva raadio eetris laupäeval kell 10.

Hetkel kuum