• Bauhof Groupi omandamine on tänavu üks kandidaat Balti ühinemiste ja ülevõtmiste aastatehingu tiitlile.Foto: Raul Mee
  Jaga lugu:

  Milline on Baltimaade aasta tehing?

  Sorainen ja Äripäev teatasid 13 nominenti, kes kandideerivad tänavu Balti ühinemiste ja ülevõtmiste ning erakapitali auhindadele neljas kategoorias.

  Balti M&A aasta tehingu 2018 nominendid:
  - Ermitazas UAB poolt Bauhof Group ASi omandamine – tehingu väärtus 35 miljonit eurot. Ostja kontserni jätkuv tugev laienemine Baltimaades ning Leedu ja Eesti jaekettide ühendamine, et pakkuda mõlemas riigis laiemat tootevalikut.
  - Guangzhou Hangxin Aviation Technology Co., Ltd. poolt Magnetic MRO ASi omandamine – tehingu väärtus 43,17 miljonit eurot. Hiina tööstusettevõtte investeering, mis annab Balti äriühingule võimaluse laieneda Aasiasse ja BaltCapi edukas väljumine erakapitaliinvesteeringust.
  - Vienna Insurance Group AG poolt Seesam Insurance ASi omandamine – omandatav äriühing tegutseb kõigis Balti riikides ja on oluline kahjukindlustusturu osaline. Austria kontserni jätkuv laienemine Baltimaades.
  Balti ettevõtte M&A tehing välisturgudel 2018 nominendid:
  - Euroapotheca UAB poolt Rootsis Apoteksgruppeni omandamine – suur tehinguväärtus. 156 erakapitalil põhineva Apoteksgruppeni apteegi omandamine. Euroapothecast saab Rootsi ravimite jaeturul suuruselt neljas ettevõte, mille turuosa on ligikaudu 9% ja millel on ühine apteegivõrk, kuhu kuulub üle 600 apteegi.
  - Maxima Grupe UAB poolt Poolas Emperia Holding SA omandamine – tehingu väärtus 258 miljonit eurot. Poola toidukaupade, kosmeetikatoodete ja kodukeemia jae- ja hulgimüüja omandamine ning VP Groupi laienemine Poola turule.
  - Hansapost OÜ poolt Soomes Hobby Hall Oy-s 46% osaluse omandamine – Soome juhtivas posti- ja veebimüügiettevõttes ning kauplusi omavas jaemüügiettevõttes osaluse omandamine ja strateegiline liit selle ettevõttega. Hansaposti ja Hobby Halli kombineeritud tulu on 80 miljonit eurot ning neil on 225 töötajat.
  Balti era- ja riskikapitali aastatehingu 2018 nominendid:
  - Groglassi MBO, mida toetab Kartesia – ettevõtte juhtkonna poolt ulatuslik aktsiate väljaostmise (MBO) tehing, mida Kartesia rahastas üle 50 miljoni euroga. Läti innovaatilise tootja võimalus laieneda uutele turgudele.
  - Taxify rahastuse kogumine DiDi Chuxingilt ja Daimler AG juhitud konsortsiumilt – saadud rahastuse väärtus kokku 151 miljonit eurot. Eesti idufirma väärtus 1 miljard USA dollarit, mis muudab Taxify nn ükssarvikuks. Strateegiliste kontsernide DiDi ja Daimleri riskikapitaliinvesteeringud, mis toetavad äriühingu kiiret kasvu.
  - Providence Equity Partnersi poolt Modern Times Group MTG AB Baltimaade tegevuse (Viasat, TV3, TV3+, TV6 jne) omandamine – suurim meediasektori tehing väärtusega 115 miljonit eurot. Suure rahvusvahelise erakapitalikontserni laienemine Balti riikides.
  Balti avaliku pakkumise aastatehingu 2018 nominendid:
  - Madara IPO (aktsiate esmane avalik pakkumine) – Riia Nasdaq First Northi turul noteerimine. Nõudlus aktsiate järele oli 2,3 korda suurem kui pakutavate aktsiate arv.
  - Novaturase IPO – noteerimine kahel börsil: Varssavi ja Nasdaq Vilniuse börsil, pakkumise koguväärtus 22,1 miljonit eurot.
  - Tallinna Sadama IPO – noteerimine Nasdaq Tallinna börsil, pakkumise koguväärtus 147,4 miljonit eurot. Esimese riigiosalusega äriühingu noteerimine Eestis ligikaudu 20 aasta jooksul, esimene suure riigiomandis transporditaristu varade esmane avalik pakkumine Balti riikides.
  - Auga kontserni SPO (aktsiate täiendav avalik pakkumine) – 36 miljoni euro ulatuses kapitali kogumine, mida juhivad EBRD ja Leedu ettevõtjad.
  Võitjad kuulutatakse välja 18. oktoobril Balti M&A ja erakapitali 2018. aasta foorumil. Kõik kandideerivad tehingud peaksid olema lõplikult sõlmitud viimase 12 kuu jooksul. Seepärast ei kuulu nominentide hulka mõned väljakuulutatud suurtehingud, mis ei ole veel lõpule viidud, näiteks Blackstone'i kavandatav Luminori omandamine ja Eesti Energia teatatud Nelja Energia omandamine.
  2018. aasta žürii liikmed on:
  Dace Silava-Tomsone, Cobalt Läti juhtivpartner;
  Enn Listra, Tallinna Tehnikaülikooli õppetooli juhataja ning rahanduse ja panganduse professor;
  Jānis Janevics, Imprimatur Capitali partner;
  Jūratė Majauskienė, Summa Advisersi assotsieerunud partner;
  Kristiina Koort, Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni tegevdirektor;
  Vytautas Plunksnis, INVL Asset Managementi erakapitaliosakonna juhataja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Raadiohommikus: Rakveret juhib koroonasse nakatunud linnapea ja Jaak Roosaare avaldab tänavused plaanid
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis üritame saada telefonile teist korda koroonat põdevat Rakvere linnapead Triin Varekut. Võtame talt vahetu kommentaari isiklikest läbielamistest ja uurime, kuidas linnapea juhib kodukontorist koroonasituatsiooni ja enegiahinna kriisi Rakvere linnas.