Artikkel
 • Bauhof Groupi omandamine on tänavu üks kandidaat Balti ühinemiste ja ülevõtmiste aastatehingu tiitlile.Foto: Raul Mee
  Jaga lugu:

  Milline on Baltimaade aasta tehing?

  Sorainen ja Äripäev teatasid 13 nominenti, kes kandideerivad tänavu Balti ühinemiste ja ülevõtmiste ning erakapitali auhindadele neljas kategoorias.

  Balti M&A aasta tehingu 2018 nominendid:
  - Ermitazas UAB poolt Bauhof Group ASi omandamine – tehingu väärtus 35 miljonit eurot. Ostja kontserni jätkuv tugev laienemine Baltimaades ning Leedu ja Eesti jaekettide ühendamine, et pakkuda mõlemas riigis laiemat tootevalikut.
  - Guangzhou Hangxin Aviation Technology Co., Ltd. poolt Magnetic MRO ASi omandamine – tehingu väärtus 43,17 miljonit eurot. Hiina tööstusettevõtte investeering, mis annab Balti äriühingule võimaluse laieneda Aasiasse ja BaltCapi edukas väljumine erakapitaliinvesteeringust.
  - Vienna Insurance Group AG poolt Seesam Insurance ASi omandamine – omandatav äriühing tegutseb kõigis Balti riikides ja on oluline kahjukindlustusturu osaline. Austria kontserni jätkuv laienemine Baltimaades.
  Balti ettevõtte M&A tehing välisturgudel 2018 nominendid:
  - Euroapotheca UAB poolt Rootsis Apoteksgruppeni omandamine – suur tehinguväärtus. 156 erakapitalil põhineva Apoteksgruppeni apteegi omandamine. Euroapothecast saab Rootsi ravimite jaeturul suuruselt neljas ettevõte, mille turuosa on ligikaudu 9% ja millel on ühine apteegivõrk, kuhu kuulub üle 600 apteegi.
  - Maxima Grupe UAB poolt Poolas Emperia Holding SA omandamine – tehingu väärtus 258 miljonit eurot. Poola toidukaupade, kosmeetikatoodete ja kodukeemia jae- ja hulgimüüja omandamine ning VP Groupi laienemine Poola turule.
  - Hansapost OÜ poolt Soomes Hobby Hall Oy-s 46% osaluse omandamine – Soome juhtivas posti- ja veebimüügiettevõttes ning kauplusi omavas jaemüügiettevõttes osaluse omandamine ja strateegiline liit selle ettevõttega. Hansaposti ja Hobby Halli kombineeritud tulu on 80 miljonit eurot ning neil on 225 töötajat.
  Balti era- ja riskikapitali aastatehingu 2018 nominendid:
  - Groglassi MBO, mida toetab Kartesia – ettevõtte juhtkonna poolt ulatuslik aktsiate väljaostmise (MBO) tehing, mida Kartesia rahastas üle 50 miljoni euroga. Läti innovaatilise tootja võimalus laieneda uutele turgudele.
  - Taxify rahastuse kogumine DiDi Chuxingilt ja Daimler AG juhitud konsortsiumilt – saadud rahastuse väärtus kokku 151 miljonit eurot. Eesti idufirma väärtus 1 miljard USA dollarit, mis muudab Taxify nn ükssarvikuks. Strateegiliste kontsernide DiDi ja Daimleri riskikapitaliinvesteeringud, mis toetavad äriühingu kiiret kasvu.
  - Providence Equity Partnersi poolt Modern Times Group MTG AB Baltimaade tegevuse (Viasat, TV3, TV3+, TV6 jne) omandamine – suurim meediasektori tehing väärtusega 115 miljonit eurot. Suure rahvusvahelise erakapitalikontserni laienemine Balti riikides.
  Balti avaliku pakkumise aastatehingu 2018 nominendid:
  - Madara IPO (aktsiate esmane avalik pakkumine) – Riia Nasdaq First Northi turul noteerimine. Nõudlus aktsiate järele oli 2,3 korda suurem kui pakutavate aktsiate arv.
  - Novaturase IPO – noteerimine kahel börsil: Varssavi ja Nasdaq Vilniuse börsil, pakkumise koguväärtus 22,1 miljonit eurot.
  - Tallinna Sadama IPO – noteerimine Nasdaq Tallinna börsil, pakkumise koguväärtus 147,4 miljonit eurot. Esimese riigiosalusega äriühingu noteerimine Eestis ligikaudu 20 aasta jooksul, esimene suure riigiomandis transporditaristu varade esmane avalik pakkumine Balti riikides.
  - Auga kontserni SPO (aktsiate täiendav avalik pakkumine) – 36 miljoni euro ulatuses kapitali kogumine, mida juhivad EBRD ja Leedu ettevõtjad.
  Võitjad kuulutatakse välja 18. oktoobril Balti M&A ja erakapitali 2018. aasta foorumil. Kõik kandideerivad tehingud peaksid olema lõplikult sõlmitud viimase 12 kuu jooksul. Seepärast ei kuulu nominentide hulka mõned väljakuulutatud suurtehingud, mis ei ole veel lõpule viidud, näiteks Blackstone'i kavandatav Luminori omandamine ja Eesti Energia teatatud Nelja Energia omandamine.
  2018. aasta žürii liikmed on:
  Dace Silava-Tomsone, Cobalt Läti juhtivpartner;
  Enn Listra, Tallinna Tehnikaülikooli õppetooli juhataja ning rahanduse ja panganduse professor;
  Jānis Janevics, Imprimatur Capitali partner;
  Jūratė Majauskienė, Summa Advisersi assotsieerunud partner;
  Kristiina Koort, Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni tegevdirektor;
  Vytautas Plunksnis, INVL Asset Managementi erakapitaliosakonna juhataja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.