Äripäev • 9. november 2018 kell 10:23

Eksport seisab kitsal pinnal

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina  Foto: Raul Mee

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina kiidab kiiret ekspordi kasu, kuid märgib kohe ka, et sel pole kuigi lai kandepind ja et tööstusettevõtete kasvuootus on nõrgenenud.

Järgneb Tõnu Mertsina kommentaar ekspordi kasu numbritele.

Septembris näitas eksport taas väga tugevat kasvu – Eestis toodetud kaupade eksport suurenes aastases võrdluses 10% ning ka selle aasta esimese üheksa kuuga on see kümnendiku võrra kasvanud.

Sel aastal on kaupade eksport suurenenud ligikaudu 700 miljoni euro võrra. Ekspordi kasv on aasta algusest alates tasapisi tugevamaks muutunud. Ka hinnakasvuga korrigeerituna on ekspordimahud võrdlemisi tugeva kasvuga – septembris 7% ja aasta kokku 8%. Kaupade ekspordi kasv Eestist on sel aastal ELis kiireimate hulgas.

Samas tuleb see kasv valdavalt õlitoodetest, mille osakaal oli septembris lausa 88% ja sel aastal kokku 70%. Seega ei ole ekspordi kasv kaugeltki laiapõhjaline. Ilma õlitoodeteta oleks kaupade eksport suurenenud vaid ligikaudu protsendi ning aasta esimese üheksa kuuga kolme protsendi võrra.

Tööstusettevõtete ekspordi kasvu ootused lähikuudel on alates möödunud aasta varasügise tipust tasapisi nõrgenenud ning sama on toimunud ka ettevõtete hinnangutega oma eksporditellimuste kohta. Esialgsete arvestuste järgi on selle aasta kolmandas kvartalis eriti tugevasti vähenenud elektroonika- ja tekstiilitööstuste ning metalltoodete tootmise eksporditellimused.

Ettevõtete hinnangul on nende konkurentsivõime ELi turul viimase aastaga veidi nõrgenenud. Tööjõukulud kasvavad tootlikkusest jätkuvalt kiiremini, mistõttu ettevõtete hinnapõhine konkurentsivõime halveneb jätkuvalt.

Sel aastal on Eesti suuremate kaubanduspartnerite majandused veel jätkuvalt tugevad olnud. Järgmisel ja ülejärgmisel aastal peaks välisnõudlus aga nõrgenema ning see võib rohkem ekspordi kasvu mõjutada.

Hetkel kuum