• Jaga lugu:

  Kaubavahetus kasvab heas tempos

  Väetisemüüja EuroChemi terminal Sillamäe sadamas.Foto: Raul Mee

  Kaupade eksport ja import suurenesid 2018. aasta septembris võrreldes eelmise aasta septembriga mõlemad 11%, teatab statistikaamet.

  Enim mõjutas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete (õlid, mootorikütus) ekspordi ja impordi suurenemine.
  2018. aasta septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 76 miljonit eurot (2017. aasta septembris 70 miljonit eurot).
  Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid septembris Soome (15% kogu kaupade ekspordist), Rootsi, Ameerika Ühendriigid ja Läti (kõigi osatähtsus 10%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Ameerika Ühendriikidesse elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid, Lätti mineraalseid tooteid (elektrienergia, kütuselisandid) ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (toorpiim, õlu).
  Kasvukursil eksport USAsse, Singapuri ja Nigeeriasse
  Eksport suurenes enim Ameerika Ühendriikidesse (104 miljonit eurot), Singapuri (33 miljonit eurot) ja Nigeeriasse (23 miljonit eurot). Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ning Singapuri ja Nigeeriasse mineraalsete toodete väljavedu. Enim kahanes eksport Saksamaale (32 miljonit eurot) ja Rootsi (27 miljonit eurot).
  Kaupadest eksporditi septembris kõige rohkem mineraalseid tooteid (18% kogu kaupade ekspordist), elektriseadmeid (16%) ning puitu ja puittooteid, (10%). Enim kasvas mineraalsete toodete (132 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (12 miljonit eurot) väljavedu. Enim vähenes transpordivahendite väljavedu (28 miljonit eurot).
  Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli 2018. aasta septembris kogu kaupade ekspordist 70%. Eesti päritolu kaupade väljavedu suurenes eelmise aasta septembriga võrreldes 10%, kuid re-eksport 12%. Enim kasvas Eesti päritolu mineraalsete toodete (õlid, põlevkivikütteõli), elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ning puidu ja puittoodete (puitgraanulid, kasepaberipuit) eksport. Eesti päritolu toodete osatähtsus moodustas kogu mineraalsete toodete väljaveost 56%.
  Impordi esimesed Soome, Venemaa, Leedu ja Rootsi
  2018. aasta septembris imporditi kõige enam kaupu Soomest (14% kogu kaupade impordist), Venemaalt (11%), Leedust ja Rootsist (kummastki 10%). Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid ning metalli ja metalltooteid, Venemaalt ja Leedust mineraalseid tooteid, Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendid.
  Kõige rohkem suurenes import Venemaalt (72 miljonit eurot), Rootsist (27 miljonit eurot) ja Soomest (24 miljonit eurot). Venemaalt ja Soomest suurenes enim mineraalsete toodete (kütuselisandid ja mootorikütus) ning Rootsist elektriseadmete import.
  Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (16% kogu kaupade impordist), elektriseadmeid (14%) ning mehaanilisi masinaid (10%). Enim suurenes mineraalsete toodete (110 miljonit eurot) ning mehaaniliste masinate (17 miljonit eurot) sissevedu. Enim kahanes transpordivahendite sissevedu (14 miljonit eurot).
  Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks kasvas 2018. aastal septembris võrreldes 2017. aasta sama kuuga 4% ja impordi mahuindeks 1%.
  Kolmanda kvartali kasvuks kujunes 4 protsenti
  2018. aasta III kvartalis eksporditi kaupu 3,6 miljardi euro väärtuses ja imporditi 4 miljardi euro eest. Eksport kasvas III kvartalis 14% ja import 13% võrreldes möödunud aasta sama perioodiga. Kaubavahetuse puudujääk oli III kvartalis 371 miljonit eurot (2017. aasta III kvartalis 354 miljonit eurot). III kvartalis eksporditi kaupu 161 riiki ja imporditi 110 riigist. Tänavu 9 kuu jooksul (jaanuar–september) on kaupade eksport kasvanud 11% ning import 9% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Selgusid aasta investor ja aasta investeerimistegu Välja anti mitu eripreemiat
Tänasel investor Toomase konverentsil kuulutati pidulikult välja aasta investorina Kristjan Liivamägi ning aasta investeerimisteoks sai Investeerimisfestival.
Tänasel investor Toomase konverentsil kuulutati pidulikult välja aasta investorina Kristjan Liivamägi ning aasta investeerimisteoks sai Investeerimisfestival.
Kuidas Kaarel Kotkas pauguga majandusteooria põhitõe selgeks sai
Eesti eduka idufirma Veriff asutaja Kaarel Kotkas kõneles tänasel investor Toomase konverentsil, kuidas üks hiidlane Emmastest jõudis nii kaugele, et tema ettevõte tegutseb Räniorus ja teeb oma teenusega võimalikuks maailma suurimate firmade äri.
Eesti eduka idufirma Veriff asutaja Kaarel Kotkas kõneles tänasel investor Toomase konverentsil, kuidas üks hiidlane Emmastest jõudis nii kaugele, et tema ettevõte tegutseb Räniorus ja teeb oma teenusega võimalikuks maailma suurimate firmade äri.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.