Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maailma ootavad radikaalsed muutused

    Hiina rühib vääramatult oma eesmärgi poole saada aastaks 2050 maailma liidriks. Koos Venemaa mõjuvõimu laienemisega ja sündmustega Lähis-Idas on see pannud Lääne muretsema. Jõujoonte muutumine mõjutab otseselt ka Eesti tarbijaid ja ettevõtteid.

    Naine pildistab kaubarongi, mis sõidab Hiina ja Suurbritannia vahet. Esimene selline liin avati 2017. aasta jaanuaris ja see oli üks märk Hiina soovist Lääne-Euroopaga tihedamaid majndussuhteid luua. Sõit Hiinast Yiwust Londonisse kestab 18 päeva, mille jooksul läbib rong seitset riiki ja 12 000 kilomeetrit. Foto: EPA
    Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson võrdles Hiina arengut loodusseadusega, mida pole võimalik ära kaotada – sellega tuleb õppida elama. Tema sõnul on riik selgelt välja öelnud oma eesmärgid – 2035. aastaks soovitakse olla maailma kõige innovatiivsem riik. 2050. aasta eesmärk on saada globaalseks liidriks, nii maailmamajanduses, poliitikas kui ka kaitsekulutustes.
    "Ühendriigid tunnetavad, et nad kaotavad liidri rolli," ütles Mihkelson.
    "Muidugi peab tunnistama, et Hiina on varastamises ja matkimises väga osav. Ka Eesti ettevõtted, näiteks Cleveron, on rääkinud sellest, kuidas tuleb Hiinaga ettevaatlik olla. Ekslik on aga see, et kasv tuleneb ainult tööstusspionaažist." Kui 2006. aastal ei olnud Hiinas ühtegi kiirrongiteed, siis praegu on neid vähemalt 22 000 kilomeetrit, nentis Mihkelson.
    Luminori peaökonomist Tõnu Palm lisas, et Hiina on suunanud oma tähelepanu pikaajalisele konkurentsivõimele. Fookuses on tehnoloogiline areng, innovatsioon, robootika, biomeditsiin, teenuste sektor ja e-kaubandus, millest tuleb ka tootlikkuse kasv.
    Hiina esiletõusu üks märk on Hiina ja Ameerika Ühendriikide kaubandussõda, mis toob mõlema hinnangul maailmas lähiajal suuri muutusi. "Positiivne on ehk see, et USA ja Euroopa Liit võivad tänu Hiinale saada üle vastastikusest kimbatusest," märkis Mihkelson.
    Nii Palm kui ka Mihkelson arvavad, et tariifide osas on Hiinal oluliselt suurem huvi jõuda kokkuleppele. Mihkelsoni sõnul on Hiinal vaja praegu aega võita, sest globaalse liidri positsiooni pole veel saavutatud. "Hiina mängib pikka mängu ja vaevalt on neil huvi minna väga jõulisesse konflikti Ühendriikidega."

    Üks Kanada diplomaat ütles mulle, et tariifid on nagu rämpstoit – alguses maitseb väga hästi ja tundub päris mõnus, aga järelmõjud võivad olla halvad. Tariifid saavad olema lühiajalised.

    Marko Mihkelson
    riigikogu väliskomisjoni esimees
    Paraku peab nentima, et USA ja Hiina vaheline sõda on kõige rohkem löönud hoopis Euroopat. USA majanduse kasvu toetavad tugev eratarbimine ja teenuste sektor, Euroopas aga hakkas majandus nõrgenema juba lõppenud aasta alguses. Ei teatud, kas Euroopa autosektorile kehtestatakse sanktsioonid või mitte. "Kindlustunde indeks näitab praegu sisuliselt majanduse seisakut. Ka teenuste sektor võtab hoogu maha," ütles Palm.
    Teisalt ei saa öelda, et Euroopat ähvardab majanduslangus. "Euroopa Keskpanga järgmise aasta kasvuprognoos on 1,7 protsenti, mis tähendab, et tööhõive ja palgad kasvavad edasi," rääkis Palm.
    Hiina majanduskasv on aeglustuma hakanud, kuigi tempo on jätkuvalt kiire. Kui 2000. aastatel kasvas Hiina majandus aastas umbes 8–10 protsenti, siis viimastel aastatel on kasv aeglustunud 6–7 protsendini. "Põhiline langus on toimunud Hiina aktsiates," ütles Palm.
    Fookuses on Brexit ja Itaalia
    Kui vaadata lähemale, on Palmi ja Mihkelsoni sõnul praegu Euroopas kaks tähtsamat teemat: Brexit ja see, kuidas mõjutab Itaalia populistlik valitsus euroala majandust ning poliitilist seisu. "Brexiti leppeta lahkumine oleks suurim negatiivne sündmus," ütles Palm. "Itaalia on veidi mõistlikumas suunas liikunud, sest eelarve puudujääk pole enam nii suur."
    "Kui küsida, mis juhtub Brexitiga, siis isegi Theresa May ei oska öelda, mis märtsis saama hakkab," ütles Mihkelson. Praeguste reeglite järgi peaks britid liidust lahkuma juba 29. märtsil. Briti nael on eurosse viimase pooleteise kuu jooksul langenud 4 protsenti. Viimase üheksa aasta madalaima taseme saavutamiseks peaks valuuta odavnema veel vaid 3 protsenti.
    Itaalias toimuv paneb Mihkelsoni muretsema, sest Euroopa suurriigis on võimu juurde saanud poliitikud, kes üritavad mõnes mõttes Euroopa Liitu raputada. "Jah, mõnes mõttes on neid raputusi vaja, aga enese esimeseks seadmine lõhub ühist ruumi ja tekitab ebakindlust," nentis ta. Itaalia 10aastaste võlakirjade intress on tõusnud 2,7 protsendini. Võrreldes novembris saavutatud tippudega (3,6 protsenti) on intressid siiski alla tulnud.
    Venemaa tegevus mõjutab Eesti tarbijaid
    Euroopa Nõukogu hindas geopoliitiliste sündmuste mõju nafta hinna liikumisele 20–25 protsendi suuruseks. Otseselt Eesti tarbijat mõjutab Palmi sõnul see, mida teeb Venemaa Lähis-Idas.
    "Mida tugevam on OPECi ja Venemaa koostöö, seda tugevam on naftakartell. USA tootmine on hoidnud nafta hinda madalal ja OPECi kontroll vähenes. Venemaa on selle tühimiku oskuslikult ära kasutanud, et OPECi suurtootjatega kokkuleppeid teha," rääkis ta.
    Samuti peaks Palmi sõnul jälgima USA ja Iraani suhteid.
    Ökonomisti sõnul rahuldab suurtootjaid nafta 60–70dollarine barrelihind. "See on baashind. Kui geopoliitilised riskid peaks kasvama, siis lühiajaliselt on võimalik rohkem üles-alla liikumist." Praegu on Brenti barrelihind 60 dollari juures, mis tähendab inflatsiooni vähenemist Eesti jaoks, märkis Palm.

    Venemaa kaks tulipunkti

    1. Venemaa tegevus Ukrainas. See on meie jaoks kõige olulisem, sest puudutab julgeolekut. Uute sanktsioonide kehtestamine on keeruline, näiteks Itaalia tahaks neid üldse ära kaotada. Ukrainas on ees presidendi- ja parlamendivalimised, mis avab Venemaale soodsa mänguruumi jätkata Ukraina-vastast agressiooni.

    2. Venemaa tegevus Lähis-Idas, see tähendab Süürias ja suhetes USA suure liitlase Saudi Araabiaga. 2016. aastal toimus suur murrang – saudide kuningas külastas esimest korda Moskvat. USA tahab häid suhteid hoida, aga Venemaa on leidnud poolehoidu nii Saudi Araabias, Iraanis kui ka Egiptuses. Ka Iisraeli peaminister helistab vähemalt sama palju Moskvasse kui Washingtoni.

    Marko Mihkelson
    Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ja Luminori peaökonomist Tõnu Palm vestlesid Äripäeva raadiosaates "Finantsuudised fookuses", mida saab kuulata siit:
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Lühikeseks müüjatel oli rekordiline nädal
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Lühikeseks müüjad teenisid suurt tehnoloogiaettevõtete aktsiate müügist rekordilise nädalase kasumi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Gaasitoru värvi alt kraabiti välja keelatud Vene osad. Leedu tülis vaadatakse ka Infortari firma poole
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.
Leedus lahvatas suur skandaal, kui selgus, et Leedu-Poola gaasitoru pandi keelust hoolimata kokku Venemaalt pärit osadest. Ühe versiooni järgi jõudsid keelatud osad lõunanaabrite juurde Eesti ettevõtte kaudu.