Kaja Kallas avas esimesed kaardid

Reformierakonna juht Kaja Kallas ütles täna Äripäeva raadios valimiste erisaates, et välistada ei saa ei kaksik- ega ka kolmikliitu. Ühisosa on tema sõnul võimalik leida kõigiga.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas ütles, et Keskerakonda nad partnerina veel ei välista.  Foto: Andras Kralla

„Kui matemaatiliselt võtta, siis kahe partneriga on kokkulepet saavutada lihtsam kui kolmega,“ arutles Kallas. Samas tõdes ta, et kui vaadata põhimõtteid ja valimislubadusi, siis on tema hinnangul Keskerakonnaga kokkulepet saavutada keeruline. Samas nentis Kallas, et Keskerakond on möönnud, et praeguses maksusüsteemis on vigu.

„Võib-olla ühisosasid on sotside ja Isamaaga teatud küsimustes rohkem. Kindlasti teatud küsimustes me täiendame teineteist, mis on pluss. Seda kõike me peale hakkama läbi hekseldama,“ jätkas Kallas.

Küsimusele, mis valimislubadustest peavad potentsiaalsed koalitsioonipartnerid loobuma, on Kallase sõnul raske öelda. „Iga erakond peab ise oma punased jooned tõmbama. Meie põhilubadused on need, milles me peame kokkuleppele saama,“ ütles Kallas ja tõi veel kord välja, et Reformierakonna põhilubadused on olnud tulumaksussüsteemi ühetaolisus, aga ka aktsiisipoliitika muutmine. Viimase osas, tunnistas Kallas, on sotsidega läbirääkimine ilmselt keerulisem. Mis kolmel erakonnal aga kattub, on lasteaia kohatasu riigi kanda võtmine, samamoodi teaduse- ja arendustegevuse rahastuse üldine küsimus ning õpetajate palgad.

Valimiste üks keskne küsimus oli ka teine pensionisammas, millele Isamaa lubas radikaaselt reformi. Kallas tõdes, et teise samba vabatahtlikuks muutmist ta ei poolda, küll aga saab teist sammast muuta paremaks näiteks väljamaksete mõttes.

Kui terve eilse õhtu olid Reformierakonna liikmed ootusärevad ja ettevaatlikud, siis kesköö paiku läks pidu rõõmuhõisete poolest vägagi elavaks. Pildil hõiskavad teiste seas Siim Kallas, Rain Rosimannus ja Keit Pentus-Rosimannus.  Foto: Andras Kralla

Täna kell 11 koguneb Reformierakonna juhatus, et arutleda valimistulemuste ning tulevikuperspektiivide üle. „Me esialgu avame konsultatsioonid, need pole koalitsiooniläbirääkimised. Konsultatsioonide eesmärk on paika panna, kellega minna edasi,“ ütles Kallas ning lisas, et korraga räägitakse läbi partnerite ühe nii-öelda pundiga. „Kui ei tule välja, siis vaatame edasi,“ ütles Kallas.

Kallas on varem korduvalt välistanud koalitsiooni EKREga. Samuti leidis ta, et koalitsioon näiteks Keskerakonna ja Isamaaga oleks liiga suur.

Keskerakonna üks juhtfiguure Kadri Simson ütles täna Äripäeva raadios, et eelistaks kaks esimest aastat olla opositsioonis ning ülejäänud kaks aastat koalitsioonis. Seesugune lähenemine Kallasele sümpaatne ei tundunud, ta ütles, et tema eelistus oleks koostööleppe korral püsida võimul neli aastat ning katsuda selle aja jooksul ellu viia neid asju, milleks valijatelt on mandaati küsitud.

Kaja Kallas tõdes, et nii suurt eelist Keskerakonna ees ta ei osanud oodata.  Foto: Andras Kralla
Hetkel kuum