Jaga lugu:
Uudised
Ainult tellijale

Ettevõtja toiduhankest: "Asi läheb juba koomiliseks!"

Südalinna kooli direktor Veiko Rohunurm sõnas, et nende eesmärk on võimalikult paljud lapsed sööma saada, mitte hankepakkuja elu keeruliseks teha.  Foto: Rauno Volmar / Delfi / Ekspress Meedia

„Asi läheb juba koomiliseks – Südalinna kooli koolitoidu hange on juba ikka väga naljakas,“ ütles toitlustusettevõtte OÜ Orfeum omanik Matti Martinson.

Esmaspäeval lõppeva Südalinna koolitoidu hankel saavad osaleda ettevõtted, kes suudavad pakkuda õpilastele 1,34 euro eest päevas vähemalt kaks erinevat praadi. Seni on hakkama saadud ühega.

Varem Südalinna kooli toitlustanud Baltic Restaurants Eesti juhatuse liige Aaro Lode ütles, et see hange on väga suur väljakutse toitlustajatele. Tema hinnangul on kahe päevaprae puhul kaks võimalust: kas palju toitu jääb üle ja see tuleb ära visata või ei saa osa lastest ikkagi kahe eine vahel valida, sest üks saab kiiremini otsa.

Martinsoni sõnul on selle hanke puhul kõige suurem mure, et toitu hakatakse ära viskama. „Kas tõesti sellist hanget peab korraldama?“ küsis Martinson.

Hankedokumentidest nähtub, et lisaks erinevatele praadidele peavad kandideerijad pakkuma ka võimalikult mitmekesist leiva-, salati- ja supivalikut. Võitja on see, kes kõige rohkem pakub. Südalinna kooli direktor Veiko Rohunurm sõnas, et nende eesmärk on võimalikult paljud lapsed sööma saada, mitte hankepakkuja elu keeruliseks teha.

Rohunurm ütles, et Südalinna koolitoidu hange sai koostatud tihedas koostöös haridusametiga ning üksnes nemad ei seisnud selle eest, et kahte päevapraadi hakataks pakkuma. Teistviisi ütles linnapea Taavi Aas, et koolid saavad ikkagi ise valida, mida oma toidulauale soovivad. Linnavalitsus ega haridusamet seda määrata ei saa. Aas ütles, et tal on väga keeruline kommenteerida, kas Südalinna kool on teinud midagi valesti.

Tänane Äripäev kirjutab, et Tallinna linnas pole viis aastat kooli toiduraha tõusnud, mistõttu on koolisöögis vähendatud liha ja piima kogust, samuti kasutatakse Poola puu- ja juurviljasid. Lisaks minnakse üha enam üle kahele supipäevale nädalas, et toitlustaja ots otsaga välja tuleks. Loe pikemalt artiklist "Tallinn säästab – lapsed lürbivad lahjat lihakastet ja toitlustajad kiratsevad".

Otepää lihatööstuse Edgari juhatuse liige Maie Niit ütles, et riigihangetel käib toidukauba üle sentide mäng, mille tagajärjel jäävad kohalikud tootjad kõrvale. Tema hinnangul ei tohiks eriti toiduainete puhul taga ajada kõige odavamat hinda, sest sageli on see toidu kvaliteediga seotud.

Tallinna linnapea Taavi Aas seevastu leidis, et alati on kõige lihtsam raha juurde küsida, ent mõni kool suudab selle väikese rahaga pakkuda lastele kaks korda päevas tasuta süüa, seega ei tasu tormata toetust suurendama.

Jaga lugu:
Hetkel kuum