Eliisa Matsalu • 2. mai 2019 kell 11:16

Luik: mina Linnamäe asemel Isamaad rahaliselt ei toetaks

Isamaa liige Mart Luik ütles, et kui tema oleks samal ajal Postimehe omanik ja Isamaa erakonna liige, siis tema poleks Isamaale 50 000 eurot annetanud, nagu seda tegi Margus Linnamäe.

Isamaa liige Mart Luik ütles, et Isamaa valimiskampaania kulutused ei viita varjatud rahastusele, vaid erakond sai lihtsalt normaalselt hea diili.  Foto: Andras Kralla

Selle nädala „Poliitikute töölaua“ saates arutasid Isamaa liige Mart Luik ja Eesti 200 liige Marek Reinaas selle üle, kas Isamaa valimiskampaania näeb välja nagu varjatud rahastus või ei.

Muu hulgas tulid jutuks erakondi toetavad ärimehed. Näiteks rääkis Luik saates, et Eesti 200 on ainuke erakond Eestis, mis on kõige lähemal ühe oligarhi huvide teostamisele - nimelt on Eesti 200-l vaid üks ärimehest suurtoetaja, kelleks on IT ettevõtjast Priit Alamäe.

Saatejuht küsis Luigelt, mida arvata sellest, et Isamaa üks suurtoetaja ja ühtlasi ka liige on ärimees Margus Linnamäe, kes on Eesti ühe juhtiva meediaettevõtte Postimees Grupp omanik, kes võib sekkuda ka Postimehe töökorraldusse ja sisusse. Luik, kes on aastaid tagasi olnud nii Postimehe juhatuse esimees kui ka peatoimetaja ütles selle peale, et Linnamäe Isamaa rahastamine on piisavalt avalik ja läbipaistev. „Probleem oleks siis, kui Linnamäe käiks reklaamiosakonnas meie klippe tasuta eetrisse lükkamas, mida ta ei tee,“ ütles Luik.

Siiski sõnas ta, et kui tema oleks Postimehe omanik ja ühtlasi ka Isamaa liige, siis ta niimoodi rahaliselt erakonda ei toetaks, vaid elaks muudmoodi erakonnale kaasa, nt lihtsalt nende poolt hääletades.

Eelmisel nädalal kirjutas Eesti Ekspress, et Kantar Emor uuringute järgi tegi enim valimisreklaami Isamaa, ent aruannete järgi kulutas Isamaa valimisreklaamile märkimisväärselt vähem raha kui teised. Mart Luik ütles, et kõik on korras, aastaid reklaamiäriga seotud olnud Marek Reinaas teda paraku ei uskunud.

Selgus, et ülisoodsa valimiskampaania hinna saab siis, kui kasutada reklaamiagentuure, mis kuuluvad samuti erakonna liikmetele.

Kuula saatest, mida arvasid Marek Reinaas ja Mart Luik sellest, et mitmed erakonnad end võlgadesse reklaamivad ja pankrotiga riskivad. Saatejuht on Eliisa Matsalu.

Hetkel kuum