Viivika Rõuk • 8. juuli 2019 kell 5:23

Kasvanud kulud ja bürokraatia lõikasid ehitusfirma käivet ja kasumit

Ehitus- ja kinnisvaraarendusfirma Hausers Grupp omanikud Madis Mägi, Janno Parik ja Tomy Saaron  Foto: Andras Kralla

Ehituse peatöövõtu ja kinnisvara arendusega tegelev Hausers Grupp kaotas aastaga mitu miljonit eurot käibes ja kasumis.

Hausers Grupi omanike teatel on kinnisvara arenduse marginaalid viimase viie aastaga oluliselt langenud ja omahind tõusnud, mistõttu on arendustegevus muutunud palju riskantsemaks ja konkurentsitihedamaks.

Hausers Grupp OÜ eelmise aasta müügitulu oli 14,1 miljonit eurot ja kasum oli 1,8 miljonit eurot. Aasta varem oli käive 18,7 miljonit eurot ja kasum 4,6 miljonit eurot.

Hausers Grupp OÜ omanikud on Madis Mägi (33,50%), Tomy Saaron (33,25%) ja Janno Parik (33,25).

Ettevõtte teatel on üks nõrgemate tulemuste põhjus see, et grupi portfelli on lisandunud uusi projekte varasemast vähem või pole osale projektidest saanud ehituslubasid. "Bürokraatia on läinud veel ajamahukamaks ja võimatu on planeerida uute projektide lansseerimist, sest detailplaneeringu või ehitusloa menetlemine võib võtta lubatust/oodatust kordi kauem aega. Seda ka juhul, kui oled oma meeskonda palganud head spetsialistid," seisab ettevõtte majandusaasta aruandes.

Nõrgemate tulemuste põhjuseid on veel. "Kõige enam tegi eelmisel aastal muret palju räägitud tööjõupuudus. Viimase paari-kolme aastaga on projekteerimise ja ehitamise hinnad suurusjärgus kolmandiku võrra tõusnud ja tööde ajad on pikenenud. Ehitusõigustega kinnistute hinnad on samuti tõusnud ja avalikus müügis on vähe selliseid kinnistuid, mille arendamine oleks ka kasumlik."

Positiivse poole pealt tuuakse aga esile, et nõudlus on jätkuvalt suur ja müük toimib plaanipäraselt.

Grupis töötas eelmisel aastal kokku 23 töötajat, sealhulgas 3 juhatuse liiget. Tööjõukulud koos sotsiaalmaksudega olid 713 847 eurot, millest juhatuse liikmetele tasuti 23 940 eurot. Omanikud võtsid eelmisel aastal dividendi 124 000 eurot, aasta varem 80 000 eurot.

Hausers Grupp OÜ kontsern

Ehituse peatöövõtuga tegelev Hausers Ehitus OÜ (osalus 97%)

Elukondliku kinnisvara arendusega tegelevad Rõugu Kodu OÜ (osalus 100%), Linnamäe Majad OÜ (osalus 100%), Kesklinna Majad OÜ (100%), Maskavas HRE SIA (100%), Nõmme Majad OÜ (osalus 55%), Pirita Majad OÜ (osalus 55%), Elevente OÜ (osalus 50%), Björkhagen Invest OÜ (osalus 41,67%) ja Kummeli Majad OÜ (osalus 25%).

Ärikinnisvara arendusega tegelevad ja rahavoogu genereerivad Peetri Ärimaja OÜ (osalus 100%), Sadama Maja OÜ (osalus 50%), Tallinn House OÜ (osalus 55%), ja Juhkentali Hotel OÜ (osalus 100%).

Mõned Hausers Grupi tehtud tööd:

Ärihoone Sinilille tee 6/2, Peetri alevik

Korterelamud Kasekodu elurajoonis Kaselaane tn 7, Laagri alevik

Ibis Tallinn Center hotell Tallinnas Juhkentali 28

Mõned Hausers Grupi plaanitavad tööd:

Remmelga tn 4 korterelamud Tallinnas

Rõugu tn 22 ja 24 korterelamud Tallinnas

Saadu tn 1-9 korterelamud Tallinnas

Võistluse 3 korterelamu Tallinnas

Ärihoone ehitus Pähklimäe tee 1, Lehmja külas, Rae vallas

Ärihoone ehitus Sadama 4, Tallinnas

Hetkel kuum