Uudised
Ainult tellijale

Eesti noor ehitab Soome iduettevõttes superarvutit

Helsingis Aalto ülikoolis pani noor professor Mikko Möttönen sõpradest, endistest ja praegustest kolleegidest kokku meeskonna, kes kogenud tehnoloogiainvestorite raha eest hakkasid ehitama sarnast kvantarvutit, nagu juba katsetavad Google, IBM ja Intel, kirjutas ITuudised.ee portaalile Johannes Heinsoo, kes on Soome idufirma IQM juhtiv kvanttehnoloogia insener.

Tartu Ülikooli Füüsikainstituudis oma haridusteed alustanud ning bakalaureusekraadi kaitsnud Johannes Heinsoo krüostaadi kõrval ETHis Zürichis, mida kasutatakse kvantprotsessori maha jahutamiseks.  Foto: J. Lütolf

Idufirma IQM seemneringi investeeringu maht oli 11 miljonit eurot, mis lubab suurendada meeskonda, rajada väike labor, kasutada Aalto ülikooli ja riikliku uurimisasutuse VTT puhasruumi, arendada spetsiaalset mikrolaine riistvara ja demonstreerida võtmetehnoloogiat järgmise kahe aasta jooksul. Aalto ülikool toetab iduettevõtet andes erafirmasse siirduvatele endistele teadlastele kaasa nende patendid ja muu intellektuaalomandi saades kompensatsiooniks firma aktsiad.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse!
    Hetkel kuum