Äripäev • 2. märts 2016
Jaga lugu:

Vatikan tunnustab filmi „Päevavalgele“

Religioon.  Foto: EPA

Vatikani ajaleht Osservatore Romano kiidab filmi „Päevavalgele“, et see ei võtnud kiriku suhtes vaenulikku hoiakut ja andis ohvritele hääle, vahendab Reuters.

Parima filmi Oscari võitnud „Päevavalgele“ räägib Boston Globe’i uurivatest ajakirjanikest, kes saavad jälile, et hulk preestreid on aastaid lapsi pilastanud ning kirik kui institutsioon on seda varjanud.

Vatikani ajalehe kolumnist Lucetta Scaraffa kiidab, et filmi kaudu saavad sõna inimesed, kes on pidanud sellised olukorrad üle elama, samas ei ole film kiriku suhtes ülekohtune. „On ilmselge, et toona muretseti liiga palju kiriku maine pärast, selle asemel et mõista preestrite tegude tähendust,“ kirjutab ta. 

„Päevavalgele“ produtsent Michael Sugar avaldas pühapäeval Oscarit vastu võttes lootust, et ohvrite hääl jõuab Vatikani ja paavst Franciscus hakkab veel aktiivsemalt tegelema laste kaitsmisega. Scaraffa kirjutas oma kommentaaris, et Sugari üleskutse on igati hea ja näitab, et usk institutsiooni on säilinud ning paavsti usaldatakse. 

Ajalehes on veel teinegi artikkel Oscarite jagamisest üldisemalt ning seal märgitakse, et „Päevavalgele“ näitas julgust tuua üldsuse ette juhtumid, mis tuleb üheselt hukka mõista. 

Pärast Boston Globe’i artikleid 2002. aastal tulid ilmsiks pilastamisjuhtumid kogu maailmas. Ohvritele on kompensatsiooniks makstud kümneid miljoneid dollareid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum