18 juuni 2015

Kinokülastus ei sõltu ainult piletihinnast

Forum Cinemas Baltikumi tegevjuht Kristjan Kongo.  Foto: Andras Kralla

Kinnotulemisel ei ole enam määrav kinopileti hind, vaid teenuste kvaliteet, valikuvõimalus ning programmi mitmekesisus, kirjutab Forum Cinemas Baltikumi tegevjuht Kristjan Kongo.

Statistikaameti värske uudis mullusest kinokülastuse rekordist – 2,6 miljonit aastas peegeldab kino populaarsuse jätkuvat kasvu Eestis. Sama kinnitavad meie kinoketi vaatajanumbrid, mis moodustasid ligi poole kõigist Eesti kinokülastustest ning on näidanud viimastel aastatel stabiilset tõusu.

Tarbija ootused muutuvad

Kinoskäigu puhul pole viimasel kümnendil muutunud ainult külastuste arv. Muutunud on kogu kino kui meelelahutuse pakkumise kontseptsioon, mida põhjustavad tarbijate muutunud ootused. Kui meie algusaastatel ei eeldatud kinolt suurt muud kui enam-vähem nähtavat pilti ja kuuldavat heli, siis nüüd on lisaks filmivalikule oluline kogu protsess alates piletiostu mugavusest kuni 3D-prillide kvaliteedini.

Trend on kaasa toonud pidevaid lisainvesteeringud, kohandumist ning tihedat koostööd nii eestimaiste kui ka piiritaguste teenusepakkujatega. Viimastel aastatel on tulnud väga palju panustada online-kanalitesse, et muuta pileti ostmine mugavamaks ning kliendisuhtlus kiiremaks ja ladusamaks. Mahukad investeeringud puudutavad ka kinotehnika uuendamist alates digitaalsetest projektoritest kuni helisüsteemini. See on valdkond, kus investeeringud kinodes kasvavad nii tänavu kui ka järgmisel aastal kordades.

Võtmesõnaks muutunud programmi mitmekesisus

Praegu peab kino pakkuma ühtmoodi kvaliteetset elamust nii rokk-kontserdi fännidele, vene balleti austajatele, Hollywoodi kassahittide nautijatele kui ka kodumaise perefilmi eelistajatele. Filmivaliku kõrval on üha määravamaks muutunud lisaväärtuse pakkumine. Kui vaadata näiteks popkorni kui populaarseima snäki tarbimise koguseid, siis on see viimastel aastatel pidevalt kasvanud. Numbritesse pannes võib öelda, et viimase viie aastaga on kinokülastaja toidu- ja joogitarbimine kasvanud ligi 50% ning seda eelkõige laiema kaubavaliku arvelt. Keskmiselt ostab külastaja praegu kinoskäigu ajal ligi 5 euro eest toitu ja jooki.

Kasvutrendi jätkumist võib prognoosida kogu Eesti kinoturule ka lähiajaks ning hindan 2015. aastal meie kinoketi eeldatavat külastuste numbrit isegi üle 10% võrra suuremaks möödunud aastast.

Autor: Kristjan Kongo

Hetkel kuum