Tiit Meidla • 13. juuli 2016 kell 5:15

Tulus tegevus Tallinna börsil

Tallinna börs ei ole tõhus turg, sest indeksi liikumistes võib täheldada kindlaid mustreid, leiab Tiit Meidla.  Foto: Danske Bank

Investor võib Tallinna börsil leida end kergesti olukorras, mis võrdub müntide korjamisega töötava teerulli ees – tegevus on tulus ja lihtne nagu kaardimaja ehitamine, kuni riskid realiseeruvad, leiab Danske Banki riskijuht Tiit Meidla.

Täiuslikku turgu ei ole olemas. Selle näide on Tallinna börs, mille indeks on 21. sajandil 12 korda teinud läbi üle 5% päevase languse. Ainuüksi Lehman Brothersi pankroti järel 2008. aasta sügisel juhtus seda sisuliselt viis korda järjest lühikese aja jooksul. 1990. aastatel pühkis börs aga turult ära nii mõnegi toonase panga.

Samas viimaste aegade suurimad börsi positiivsed päevased tulumäärad on seotud börsil noteeritud ettevõtete ülevõtmistega ning börsilt lahkumisega – Eesti Ühispank 2000. aastal, Hansapank 2005. aastal ja Eesti Telekom 2009. aastal.

Loogikavastased riskid

Brexitit arvestades on investoril hädavajalik pöörata tähelepanu Tallinna börsiga seotud riskidele. Võib-olla kõlab see loogikavastaselt, kuid turg on seda tõhusam ja lähemal täiuslikkusele, mida juhuslikumad on aktsiate hinnaliikumised. Tallinna börs ei ole tõhus turg, sest indeksi liikumistes võib täheldada kindlaid mustreid – indeksi muutused on ennustatavad aegridade alusel. Näiteks kui indeksi tõusule ühel päeval järgneb tõus ka järgmisel päeval, siis sarnane muutuste prognoositavus on märk nii madalast likviidsusest kui ka arbitraaživõimaluste olemasolul võimalusest teenida lisakasumeid.

Suurim risk on investorile siiski Tallinna aktsiaturu madal likviidsus ja väike kauplemismaht. Investoril tuleb arvestada sellega, et turu ebastabiilne ja kõikuv likviidsus võib tuua kaasa suured kõikumised aktsiate hindades just siis, kui investoril on seda kõige enam vaja. Soovitud positsiooni ei pruugi olla võimalik igal hetkel realiseerida või soovi korral omandada ilma aktsia turuhinda oluliselt mõjutamata.

Petlik ahvatlus

Seetõttu ei tohiks investorid lasta end mõjutada Tallinna börsi madala likviidsusega aktsiate näiliselt ligimeelitavast riski-tulu suhtest. Tulumäärade positiivne autokorrelatsioon mõjutab aktsiaturu tulumäärade jaotuse kuju selliselt, et see ei järgi enam teada-tuntud kellakujulist sümmeetrilist jaotust ehk normaaljaotust.

Klassikalised riskimõõdikud, nagu näiteks volatiilsus, ei sobi seetõttu madala likviidsusega aktsiate ja aktsiaturu riskisuse mõõtmiseks, kuna alahindavad seda kunstlikult.

Turul kipuvad suurtele muutustele järgnema samuti suured muutused ja vaiksele perioodile vaikne periood.

Hetkel kuum