• Jaga lugu:

  Kobareelnõu üllatusmuna

  ÜllatusmunaFoto: Panthermedia

  Riigikogus vastu võetud kobareelnõu sisaldab üht esmapilgul ebameeldivat, kuid tegelikult õigesti suunatud üllatust. Nimelt hakkab alates 2018. aastast koos senisest tunduvalt heldema maksuvaba tulu määraga kehtima ka põhimõtteline muudatus füüsiliste isikute tulubaasi arvestamises, kirjutab Deloitte’i maksunõustaja Olavi Ottenson.

  Kui seni on Eestis füüsiliste isikute jaoks üldjuhul on olnud dividend kui nähtamatu tuluvoog, siis alates ülejärgmisest aastast hakatakse maksuvaba tulu arvestamisel kokku lugema ka neid eurosid, mida füüsilised isikud dividendina on teeninud.
  Uue süsteemi järgi hakkab maksuvaba tulu määr langema alates sissetulekust, mis ületab 14 400 eurot aastas, ning – pange tähele – selle summa sisse ei arvata mitte ainult üksikisiku tulumaksuga maksustatud sissetulekud, vaid ka füüsilise isiku tasemel maksustamata tulu. Lisaks veel ka välisriigis teenitud tulu ning välisriigis saadud erisoodustused.
  Üldiselt võib öelda, et selline lähenemine on ühiskonna seisukohalt õige. Riigi seisukohalt tuleks piiratud ressurssi – kogutud makse – kasutada nii efektiivselt kui võimalik, ainult nii saab maksumäärasid madalal hoida.
  Eesmärgil kolm lahendusvarianti
  Maksuvaba tulu järsu tõusu eesmärk on ju jätta väikest sissetulekut teenivatele inimestele kätte rohkem raha. Üks variant on maksta isikustatud ja hoolikalt valitud toetusi – selline lähenemine aga nõuab suuremat maksude kokkukogumist (ja kõrgemaid maksumäärasid) ning seejärel nende summade kulukat laialijagamist. Teine variant on alandada kõigi tulumaksumäära – selle administreerimine oleks lihtne, kuid osa raha saaks mittesihipäraselt kasutatud. Kolmandaks võiks tõsta tulumaksuvaba sissetulekut kõigile – ka sellisel juhul ei kaasneks muutusega mingeid elluviimiskulusid, kuid jällegi oleks osa meetme tarbijatest väljaspool sihtgruppi. Astmeline maksuvaba tulu (mitte maksusüsteem) on aga täpselt suunatud ja mõistlike administreerimiskuludega.
  Kui aga astmelise süsteemi puhul arvestataks tulumaksuvaba summat ainult füüsilise isiku tulumaksuga maksustatava sissetuleku järgi, vähendaks see taas meetme täpsust. Selleks, et need, kes osa tulu töötasuna ning osa dividendina teenivad, ei satuks ekslikult “toetuse” saajate hulka, peabki arvestama ka kasumieraldisi.
  Kõigile võrdse maksuvaba tulu tõusu pakkumine oleks Andrus Ansipi sõnu kasutades olnud lennukilt raha külvamine. Kui ühetaoliste lastetoetuste puhul oli Reformierakond külvamise suhtes kriitiline, siis tundub, et praegune valitsus võttis neid vähemalt tulumaksureformi tehes kuulda ja loobus külvamisest, läks isegi sammukese kaugemale ning võttis jõukamatelt kogu varem pakutud maksuvabastuse.
  Vastuvõetamatu muudatuse tegemise vorm
  Kui maksustamise puhul on mõistlik koormata võimalikult paljusid subjekte võimalikult madalate määradega, siis toetuste puhul on see pigem vastupidi – võimalikult vähestele inimestele, täpselt nii palju kui vaja.
  Kuidas aga õigustada süsteemi põhimõtteliste muudatuste elluviimist ilma ühiskondliku aruteluta, ei oska küll öelda. Selline praktika õigusloomes on väga alarmeeriv, seda ei saa toetada isegi olukorras, kus üllatused on sisult mõistlikud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Tehnoloogiahiiud lõid ootusi; investorite tuju see ei tõstnud
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Täna tulemused teatanud suured tehnoloogiafirmad ületasid mitmeski osas prognoose. Investorite kehva tuju see aga ei tõstnud, sest mõned aktsiad jätkasid langust ka järelturul, pärast tulemuste teatavakstegemist.
Investor plaanib juba 12kordsele tootlusele palju lisa teenida: hind läheb veel üles
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Idufirma Actual Reports osak kallines Funderbeamis esimesel kauplemispäeval kümnendiku võrra. Selle hinnaga müües saaks idufirma üks senine omanik ehk kiirendi Startup Wise Guys 12kordse tootluse sisse kasseerida, kuid kiirendi ootab veelgi järsemat hinnatõusu.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.