Tiit Hennoste • 1. veebruar 2017 kell 7:45
Arvamused
Ainult tellijale

Loodan, et see valitsus kaob ja ei tule kunagi tagasi

Tiit Hennoste  Foto: Raul Mee

Ratase ümar uimerdamine, Tsahkna karglemised ja eriti Ossinovski lolluseni ulatuv demagoogia on olnud halb üllatus kirjandusteadlasele ja meediaeksperdile Tiit Hennostele.

Ma olen oma poliitilistelt vaadetelt kusagil liberaalse ja pahempoolse vahel, niipalju kui klassikalist parem-vasak skaalat saab tänapäeval kasutada. Nii et poliitiliste vaadete poolest peaks uus valitsus oma põhiosas minusugusele hästi sobima. Aga põhimõttelised vaated on üks asi ja poliitiline praktika midagi muud. Minu siiras lootus valitsuse senist tegevust jälgides on lihtne ja ühene: loodan, et see valitsus kaob võimalikult kiiresti ega tule enam kunagi tagasi.

Kodakondsuse paljukraageldud küsimus pole selle juures üldse teema. See on lihtsalt kohalike valimiste kontekstis toimuv klassikaline propagandamäng. Ja pole üldse selle valitsuse laual ega tule ka. Selle teema ülestirimine on meedia demagoogiline lahmimine. Polegi pihta saanud, kas selleks, et klikke koguda või selleks, et hüsteeriat kütta.

Pensionisüsteemi muutus on halva kommunikatsiooni musternäide, millest meedia ja Jürgen Ligi abiga keedeti suur segapuder. Kui ma nüüd õigesti aru sain, siis kogu see sammaste jutt puudutab kauget tulevikku…

Tõsine teema on maksumuudatused. Mul poleks midagi selle vastu, kui enam teenivad maksavad enam. Olen ise kaheksa aastat elanud ja maksnud rõõmuga makse Soomes, kus selline süsteem kehtib. Ainult üks asi. Progressiivne süsteem eeldab minu jaoks, et enam maksjana saan aru, et riik pakub mulle nendest maksudest kogutud rahaga väga head teenust. Panustab tugevalt haridusse, teadusesse, kultuuri, arstiabisse jne. Sellest, et uus süsteem pannakse Eesti alarahastatud hariduse, teaduse, kultuuri, arstiabi heaks tööle, pole ma seni midagi kuulnud. Ja lisaks muidugi lihtsa ja selge süsteemi asendamine ülimalt keerulise ja segasega. Polegi aru saanud, kas olid väljamõtlejad lihtsalt rumalad, kukkusid iseenda hämamisvajaduse lõksu või soovivad lihtsalt palgata juurde ametnikke. Soovitus on lihtne: kui ise ei oska, siis mingu ja õppigu sealt, kus sellised süsteemid on ammu olemas ja lihvitud. Euroopa on neid kohti täis.

Minu arvates on kogu selle ebaõnnestumise taga suuresti lihtne tõsiasi. Asi pole poliitilistes vaadetes, vaid inimestes. Mitmed ministrid pole tasemel. Ja ennekõike, juhid pole tasemel. Jüri Ratase ümar uimerdamine, Margus Tsahkna karglemised ja eriti Jevgeni Ossinovski lolluseni ulatuv demagoogia (see viimane on olnud mu jaoks tõeliselt halb üllatus).

Äripäev küsis arvamusliidritelt, omanikelt ja juhtidelt hinnanguid uue valitsuse tegevuse kohta. Pikemaid hinnanguid avaldame alates tänasest arvamuslugudena, üldistav uudislugu ilmub tuleva nädala alguses. 

Hetkel kuum