Margus Tinno • 14 veebruar 2017

Kinnisvaraõhupall lõhkeb pauguga

Kinnisvaras on õhku.  Foto: Postimees

Kui taksojuhtide kinnisvarasoovitused lähevad liiga optimistlikuks, tasub sisse võtta kaitsepositsioon, hoiatab Colliersi partner Margus Tinno.

Kraanad, rekordid, finantsvabadus, troopilised vaated sinu uue korteri rõdult, kesklinna iseeneslik laienemine, ajalugu ei kordu – need on mõned märksõnad, mida kogenud strateeg tooks välja kinnisvaraväe kordusõppuste avasõnas. Suur osa seltskonnast kuulab tuima rahuloluga – need, kel möödunud sõja haavad ununenud või kes toona lahinguväljalt puudusid. Murelikuma pilguga jälgivad toimuvat kogenud olemusega vanemad olijad, kelle jaoks ei tähenda deja vu ilmingud head.

Kujundlikust maailmast reaalsusesse naastes ei saa enam üle ega ümber faktist, et Eesti kinnisvaraturg on jõudnud punkti, kus eduloo jätku argumendid on kesised. Jättes siinkohal rahule elukondliku kinnisvara ja keskendudes ärikinnisvarale, oleme numbrite keeles jõudnud või kohe-kohe jõudmas uuele tasemele kõigis ärikinnisvara sektorites. Võrreldes eelmise tsükli lõpuga aastal 2008 on mahu kasv büroopindades 70%, kaubanduspindades 58% ja tootmis-laopindades 106%! Võttes taustaks teadmise, et selline turg on kujunenud vaid viimase 15 aasta jooksul, võib põhjendatult küsida – kellele ja milleks veel?

 

Ah jaa, ja raha on ka odav

Probleemi puudumist võib põhjendada asjaoluga, et arendustel on ju seni hästi läinud. Vastab tõele, kuid mis on selle taga? Nii hetke kui ka tuleviku tõsine väljakutse on uue nõudluse tekkimine. Uus nõudlus ei tähenda vanalt pinnalt uuele kolimist või turukaitseliselt veel ühe kaupluse avamist, vaid uue kasutaja sisenemist turule. Demograafiliselt probleemses riigis ei tasu ilmselt siseriiklikule kaardile panuseid teha. Ei ole meil ka reaalseid ressursse, mis imelist majandusarengut lubaks. Kinnisvaraturg ei ela oma elu, vaid on otseses seoses üldise majandusarenguga, nii siin kui kaugemal.

Tark kinnisvaraturu osaline analüüsib suurt pilti, väldib emotsioone, hajutab riske ja hoiab laenukoormuse mõõdukana. Ah jaa, raha on ju ka odav. Tõsi, kuid kellele ja kauaks? Soovin tõsta esile meie juhtivaid panku, kes oma tegevusega on olukorda märkimisväärselt hästi ohjanud. Vastupidiselt eelmisele tsüklile järgnenud ristiretkele võime järgmine kord panku pigem tänada. Ütleme siis välja – kinnisvaraturul valitseb kontrollitud buum!       

Õhupall läheb tavaliselt lõhki pauguga, nii et ei julge liiga täpseid ajalisi ennustusi teha. Lakmustestiks tasub aeg-ajalt võtta ette üks pikem taksosõit ja uurida, mis juht arvab. Entusiastlike soovituste korral on mõistlik võtta sisse kaitsepositsioonid.

Hetkel kuum