Mart Saa • 26. aprill 2017 kell 4:15

Kinnisvarahinnad – taevas on piir?

Taevas on piir  Foto: Panthermedia

Kinnisvarahindade tõus jätkub seni, kuni on nõudlust ja pole ülepakkumist, kirjutab Laam Kinnisvara juhatuse liige Mart Saa.

Selline oleks lühike vastus küsimusele, kui kaua võivad kinnisvarahinnad tõusta. Seda mõjutavad küll veel paljud teised asjaolud, nt laenu kättesaadavus ja intresside marginaalid – mis on praegu ülimalt madalad (euribor pikalt miinuses ja panga marginaal soodne). Ka üldine majandusfoon on positiivne. Palkade tõus paistab jätkuvat ka 2017, see annab inimestele kindlust osta uus kodu või investeerida.

Nii eraisikute kui ka ettevõtete hoiused on aegade suurimad. See paneb vaba raha omanikke mõtlema, kuhu investeerida, sest pangas raha ei teeni, pigem kaotab väärtust. Aktsiaturg pole investeeringu alternatiivse kohana masust samal määral taastunud nagu kinnisvaraturg.

Hea tootlus

Kinnisvara üüritootlus on praegu 5-6%, aga on ka erandeid: väiksemate ja odavamate korterite pealt teenitakse 10% ja enamgi. See muudab ettevõtetele ja erainvestoritele üüriturule investeeringu atraktiivseks. Väikeinvestoreid on turule tulnud päris palju, kellel on näiteks 1-3 üürikorterit soetatud kas omavahenditest või koostöös pankade üpris odava laenurahaga.

Kinnisvarasse saab investeerida ka kaudselt, ühisrahastuse kaudu. Igaüks saab päris väikeste summadega ühisrahastusprojektides osaleda. Tuntumad on EstateGuru ja Crowestate’i platvormid, aga neid on teisigi. Siin tuleb küll hoolega süveneda tingimustesse ja objekti, kuhu raha paigutatakse, ning teha endale selgeks, kuidas tagada raha säilivus turu olulise languse korral. Samuti on olemas avatud fondid, mille kaudu saab investeerida igaüks. Võimalus on igal inimesel ja ettevõttel.

Seega on kinnisvaraturul head ajad ja rõõmu teeb uusarenduste parem ehituse kvaliteet, enam läbi mõeldud planeeringud ja eri hinnaklassi toodete olemasolu.

Oma kodu ostuks ei ole aga kunagi vale või õiget aega. See sõltub pigem vajadusest, mis seotud perekonna ja isikliku eluga. Kodu ostes tasub alati nõu küsida kogemustega spetsialistidelt, et turu languses meel nukraks ei muutuks.

Hetkel kuum