Birgitta Ots • 8. november 2018 kell 11:02

Eesti elektriturul pole monopoli

Eesti Energia ja Nelja Energia koondumisega ei teki turul monopoli, sest Eesti elektriturg on avatud ja siinsed energiatootjad ei konkureeri juba ammu enam ainult üksteisega, kirjutab advokaadibüroo Triniti jurist Birgitta Ots.

Birgitta Ots  Foto: Olga Makina

7. novembril tuli konkurentsiametilt otsus lubada Eesti Energia ja Nelja Energia koondumine. Juba tehingu avalikustamisel olid inimeste reaktsioonid kahetised. Meediast on läbi käinud korduvad väited, justkui oleks tuuleenergiast või ka näiteks biomassist toodetud elekter täiesti eraldi toode, mis konkureerib eraldi turul. Või et tehingu tagajärjel saab Eesti Energiast monopol. Need väited ei vasta aga tõele.

Ei Euroopa Komisjon ega Euroopa Kohus ei ole kunagi elektrienergia kui toote hindamisel eristanud erinevatest allikatest pärinevat elektrit. Lähtuvalt praktikast jaotub elekter kui toode laias laastus kaheks: elekter kui hulgimüügitoode ja elekter kui jaemüügitoode.

Selline käsitlus on kehtinud juba pikalt ning ei ole tõenäoline, et see lähiajal muutub. Vähemalt mitte senikaua, kuni tarbija jaoks ei ole sisuliselt vahet, millisest allikast tema elekter tuleb. Seega on elektrienergia allikas ja selle päritolu tänapäeval pigem emotsionaalse väärtusega. Juhul, kui inimene on paadunud põlevkivipatrioot, on tema jaoks oluline panustada põlevkivitoodangusse. Juhul, kui inimene pooldab taastuvenergiaallikaid ja usub fossiilkütusevaba tulevikku, soovib ta täiendavalt panustada taastuvenergiasse. Kuid kortermajas elades jõuab tarbijani ikkagi vaid üksainus – lihtsalt elekter.

Elektriturg on avatud

2013. aastal avati täielikult Eesti elektriturg. See tähendas seda, et sundtarbijatest said vabatarbijad, kellel tekkis järsku võimalus valida, kelle käest ja kuidas nad elektrit ostavad. Eesti energiatootjad ei konkureeri ammu enam ainult üksteisega. Turu geograafiline ulatus on palju laiem, haarates endasse kogu Baltikumi ning ka Skandinaavia, kus hinnategijad on piirkonnad, mis suudavad pakkuda kõige madalamat hinda. Ning selle ääretult laia turu sees moodustavad Eesti elektritootjad naeruväärselt väikese osa.

Oluline on märkida, et Eesti Energia ei saa kunagi olla monopol. Monopol tähendab seda, et turul tegutseb vaid üks ettevõte, ent turuosalisi on elektriturul lisaks Eesti Energiale veel palju teisigi. Me elame heal ajal, kus tulenevalt elektrienergia turu ääretult suurest geograafilisest ulatusest võidab esmajoones tarbija madalamate energiahindade ja rohkem integreeritud Euroopa kaudu.

Hetkel kuum