• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui oluline on Vene gaas Euroopas?

  Statistikaga on pisut keeruline, aga Eurostat annab võimaluse vähemalt üldjoontes hinnata, kui oluline on Venemaa gaas Euroopa riikide jaoks. Ootuspäraselt on pilt riigiti erinev, kuid üldiselt võib öelda, et hirmul on suured silmad, kirjutab majandusanalüütik Maris Lauri oma blogis.

  Gaasi osakaal sisemaises energiatarbimises oli Euroopa Liidu 28 liikmesriigis 2012. aastal 23,3%, varieerudes 0% (Küpros, Malta) ja 40,3% (Holland) vahel. Suuremad sõltlased Hollandi järel: Itaalia (37,6%), Leedu (37,5%), Ungari (35,2%), Suurbritannia (32,8%), Rumeenia (30,5%), Horvaatia (29,7%), Iirimaa (29%), Läti (26,7%), Slovakkia (26,1%), Belgia (25,5%), Luksemburg (23,7%), Hispaania (22,1%), Austria (22%) ja Saksamaa (21,9%). Eesti tarbimises oli 2012. aastal gaasi osakaal 8,9%. Meist väiksem veel Soomes (8,8%) ja Rootsis (2%).
  Tarbitavast gaasist toodetakse ELis 33,9%, 88% imporditakse ja 22,2% eksporditakse (kuna eksport-import ei toimu üksnes ELi sees, siis tulebki kogusumma suurem kui 100%). Holland ja Taani toodavad maagaasi enam kui nad tarbivad (suhted tarbimisse vastavalt 149% ja 174%). Suurema osa maagaasist toodavad ise Horvaatia (68%), Rumeenia (80%) ja Suurbritannia (53%). Suuremad eksportijad on Taani (76% tarbimisest), Holland (131%), Austria (71%), Ungari (28%), Saksamaa (20%), aga ka Suurbritannia (17%), Prantsusmaa (14%), Horvaatia (9%) ja Hispaania (9%).
  Vene gaasi osakaal gaasi impordis oli 2011. aasta andmetel 100% Bulgaarias, Eestis, Lätis, Leedus, Slovakkias ja Soomes. Venemaalt ei importinud gaasi Taani, Iirimaa, Hispaania, Horvaatia, Poola, Portugal, Rootsi ja Suurbritannia. Mikroskoopilises koguses (0,3%) tegi seda Belgia. Tulemus: ELi imporditavast maagaasist tuli Venemaalt 24,9%. Oluline on siin seegi, et 2011. aasta andmetes pole Horvaatiat. Kuigi riik on väike, mõjutab ta siiski pisut üldist pilti ning vähendab Venemaa rolli kogu ELi gaasitarbimises.
  Vene gaasi osakaal ELi energiatarbimises oli seega hinnanguliselt 2012. aastal alla 6%. Kõige suurem Vene gaasi sõltlane on Leedu (37%), järgnevad Läti (27%), Rumeenia ja Slovakkia (mõlemad 26%), Ungari (23%), Tšehhi (16%), Austria (14%), Bulgaaria (13%) ja Itaalia (11%). Alla 10%lise osakaaluga on Eesti (9%), Soome (9%), Kreeka (8%) ja Saksamaa (8%), Luksemburg (6%), Sloveenia (5%), Holland (4%) ja Prantsusmaa (2%).
  Nagu näha, on selles loendis ka riigid, mis tegelikult saavad suurema vaevata loobuda (Holland) või oluliselt vähendada (Ungari, Austria) sõltuvust Venemaa gaasist (nad ekspordivad olulise osa imporditud gaasist). Ka paljuräägitud Saksamaa sõltuvus Vene gaasist on tugevalt ülehinnatud. Muidugi tuleb arvestada, et gaasi kasutatakse eelkõige soojus- ja elektrienergia tootmiseks, kuid tarbimises on nt mootorikütustel päris suur osakaal.
  Gaasitarbimisest kasutasid majapidamised ELis 28%, umbes 32% läks soojus- ja elektritootmisesse ja ülejäänu tarbisid ettevõtted. Riigiti on pilt väga erinev. Näiteks Eesti läheb umbes 80% energiatootmisesse ja 10% majapidamiste otsesesse tarbimisse. Samas Lätis on vastavad osakaalud 64% ja 9%, Leedus 39% ja 5%, Suurbritannias 29% ja 40% ning Saksamaal 27% ja 31%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Looduskivi on nägus ja vastupidav naturaalne materjal
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Meie planeedi 15–70 km paksune tahke välimine maakoorekiht koosneb erinevatest kivimitest. Inimene on aastatuhandete jooksul õppinud neid kivimeid oma hüvanguks kasutama ning neid ehitus- ja viimistlusmaterjaliks vormima.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.