Raido Neemre • 20. mai 2015 kell 20:05

Riskikapitalistiks hakkamine nõuab vaid 150 dollarit

Foto: EPA

Briti ettevõtja, endine Markco Media omanik, Mark Pearson tahab aidata kõigil soovijatel saada riskikapitalistideks; selleks loob ta oma 30 miljoni naelase fondi, vahendab CNBC.

500 000 naela tuleb ühisrahastamisest ehk teatud arv inimesi investeerib raha kuni rahastuseesmärk on täidetud.Kasutades omakapitali ühisrahastuse platvormi Seedrs, saavad investorid toetada Fuel Ventures’it kõigest 100 naelaga. Praegusel hetkel on kampaania kogunud 117 600 naela.“Ma armastan ühisrahastust ja seda, mis see teinud on. See avab võimaluse tavalistele inimestele lihtsalt tulla ja investeerida kõrgtehnoloogia idufirmadesse,” sõnas Pearson.Pole üllatav, et ettevõtmise vastu on nii suur huvi, kuna ühisrahastuse platvorme ja üliedukaid idufirmasid on viimasel ajal väga palju tekkinud.Riskikapitali tööstuse kaudu voolas 2014. aastal üle maailma ettevõtetesse 86,7 miljardit dollarit; see on suurim summa ligi 15 aasta jooksul, selgub konsultatsioonifirma EY andmetest.Fuel Ventures otsib eelkõige e-kaubanduse ettevõtteid, mis vajavad varase staadiumi stardiraha.

Jaeinvestorite jaoks võib olla keeruline saada riskikapitalistiks, kuna ettevõttesse on vaja investeerida meeletult suured summad.Seedrs aga lubab investoritel osta osalus ettevõttes ilma firma juhatust ja firmat ennast nägemata ehk siis investeering tehakse firma missioonil põhinevalt.

Hetkel kuum