Mait Kraun • 17. oktoober 2015 kell 9:48

6 põhjust, miks karud eksivad

Wall Streetil müüdavad pullikujud  Foto: EPA

Seoses aktsiaturgudel toimunud müügilainega on aktiviseerunud niinimetatud karud, kes prognoosivad, et USA ja maailma turud on jõudnud langustrendi, kirjutab MarketWatch.

Pullid (tõusule panustajad) on vaiksemaks jäänud ning vähesed julgevad sõna võtta. Tõsi, raske on mõelda, kuidas Standard & Poor’s 500 aktsiaindeks võiks kiiresti tõusma hakata – on ju enamus Wall Streeti analüütikutest oma selle aasta lõpu hinnasihte üksteise võidu vähendanud. Ka tulemuste hooaeg pole toonud palju häid uudiseid. JPMorgani tulemused olid oodatust halvemad ning Wal-Mart vähendas oma käibeprognoose, mis viis aktsia mitme kümnendi suurimasse vabalangusesse.

Investorite ootused tulemuste hooaja suhtes pole optimistlikud. Valjemalt on häält hakanud tegema ka tehnilised analüütikud, kes näevad aktsiaturgude graafikutel edasisele langusele viitavaid mustreid.

Üks investeerimismaailma suurimaid nimesid, Omega Advisorsi riskifondi juht Leon Cooperman, tuletas investoritele aga meelde elementaarseid tõdesid, mille kohaselt on turgudel rohkem ruumi tõusta kui langeda.

Miljardär Cooperman andis Bloombergile sellel nädalal intervjuu, kus tõi välja mõned põhjused, miks aktsiaturgudel on veel tõusupotentsiaali. Vaid kahe minuti jooksul jõudis ta välja tuua kuus põhjust:

1) Alates 1950-datest on toimunud kaheksa Föderaalreservi intressimäärade tõusutsüklid. „See oleks esimene turutipp, mis toimuks ilma Föderaalreservi rahapoliitika karmistamiseta,“ ütles Cooperman ja lisas, et pärast intressimäärade tõusu on turg jätkanud keskmiselt kaheks ja pooleks aastaks tõusu.

2) Karuturud (langev turg) ei sünni „eeskujulikust olukorrast. Karuturu tulekul on ka konkreetne põhjus. Näiteks majanduslangus, kõrged hinnatasemed, ootamatu Föderaalreserv või geopoliitilised sündmused,“ ütles ta ja lisas, et vähemalt kolme esimest praegu näha ei ole.

3) „Erainvestorid on viimase seitsme kuu jooksul võtnud turgudelt välja 100 miljardit dollarit,“ ütles ta. Siis tsiteeris Cooperman legendaarset investorit John Templetoni, kes on kirjeldanud, kuidas pulliturud sünnivad „pessimismist, kasvavad skeptisismist, saavad vanaks optimismist ja surevad eufoorias.“ Coopermani sõnul pole ühtegi märki viimasest faasist.

4) Turgudel on toimunud juba „märkimisväärne“ korraktsioon ning põhiaktsiad on viimase 52 nädala tippudest kõvasti taandunud.

5) „Milline on alternatiiv aktsiatele? Kas peaks ostma 2protsendilise tootlusega võlakirju? Istuma nulltootlusega rahas?“ küsis Cooperman.

6) Turgude hinnatasemed on põhjendatud. „Me oleme ajalooliste määradega võrreldes normaalses seisus. Viimase 50 aasta jooksul on S&P500 indeksi keskmine kasumi ja hinna suhe olnud 15. Praegu on see 16, ütles Cooperman.

Hetkel kuum