Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iraagi naftatööstus löögi all

  Naftatöölised IraagisFoto: epa

  Iraak on siiani OPECi strateegias turuosa säilitada mänginud peaosa. Organisatsiooni naftatoodangu kasv on senini püsinud Iraagi õlul, ent kaua see enam nii kesta ei pruugi, kirjutab OilPrice.com.

  Sõjast räsitud riik tootis möödunud aastal keskmiselt 3,2 miljonit barrelit naftat päevas. Hoolimata ISISest ning madalatest nafta hindadest oli Iraagi päevane keskmine naftatoodang eelmisel kuul 4,1 miljonit barrelit.
  Kuigi Saudi Araabia naftatoodang on näidanud mõningast kasvu, on OPECi naftatootmise suurenemine püsinud siiani Iraagi õlul. See ei pruugi kuigi kaua enam nii jätkuda.
  Naftatootja Genel Energy Plc, kes tegutseb valdavalt Iraagis asuvas kurdide piirkonnas, vähendas tänavuse aasta prognoose, kuna kurdide regionaalselt valitsuselt (KRG) tulevad maksed on hiljaks jäänud.
  Iraagi keskvalitsus ning KRG on olnud naftamüügi osas eriarvamusel. Möödunud aasta detsembris jõudsid mõlemad osapooled kokkuleppele, et KRG ekspordib naftat Bagdadi valvsa pilgu all, saades vastutasuks osa riiklikest tuludest.
  Kuna nafta hinnad on langenud, on maksed KRGle hilinema hakanud. See omakorda toob kaasa selle, et KRG jääb hätta maksmisega erasektorisse kuuluvatele naftafirmadele.
  Genel Energy on teada andnud, et kuna maksed on hilinenud, toob see kaasa selle, et ettevõte toodab 85 000-90 000 barrelit päevas. Varasemalt oli ettevõte prognoosinud 90 000-100 000 barreli suurust päevast toodangut. Ettevõtte aktsia hind reageeris teatele oodatult langusega.
  "Kuna maksete laekumine on olnud ebaregulaarne, oleme lõpetanud investeeringud nafta puurimisse," teatas Geneli juht Ben Monaghan Bloombergile ja lisas, et kui investeeringud vähenevad, langeb pikkamisi ka toodang.
  Lootus püsib
  Teisalt pole ettevõtte jaoks päris kõik veel kadunud. KRG ütles sel suvel oma lepingu Bagdadiga üles ning otsustas hakata naftat oma reeglite järgi eksportima. See on võimaldanud asjaga seotud ettevõtetel,kelle seas on lisaks juba eespool mainitud Genelile ka Gulf Keystone Petroleum ning Norra firma DNO ASA, saada kätte maksed vähemalt osaliselt.
  Genel sai 20. oktoobril KRGlt 16,5 miljoni dollari suuruse makse, mis omakorda tähendab, et ettevõte on rahaülekanded kätte saanud juba kaks kuud järjest. Ettevõte on teatanud, et kui maksed oleksid stabiilsed, suudaks ettevõte tagada ka investeeringud, mis omakorda aitaksid kaasa naftatoodangu kasvule.
  Teine järjestikune osamakse annab põhjust optimismiks, mida on väljendanud ka ettevõtte juhtkond.
  Lisaks tasus KRG makse ka Gulf Keystone'ile, kes on Kurdistanis samuti olulise tähtsusega naftatootja. Kokkuvõttes on sealsed naftatootjad teada andnud, et KRG võlgneb neile miljard dollarit.
  Kurdistani majandus on naftast väga sõltuv, mistõttu teeb KRG kõik, et suurendada nafta eksporti ning hoiduda võlgnevustest naftafirmade ees. Kurdistan eksportis septembris keskmiselt 620 000 barrelit naftat. Võrreldes augustikuuga, mil eksporditi 470 000 barrelit, on tegu märkimisväärse tõusuga.
  Kuigi praegu tunduvad nimetatud probleemid ehk väiksed, võivad madal nafta hind, julgeolekuprobleemid ja/või poliitiline ebastabiilsus tuua endaga kaasa selle, et Iraak võib jääda tõsiselt hätta oma pikaaegsete tootmiseesmärkide saavutamisega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mari-Liis Kukk: saatuslik loogika, mis ähvardab krüptoparadiisi põrguks muuta
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.