Pille Ivask • 24. oktoober 2015 kell 9:00

Iraagi naftatööstus löögi all

Naftatöölised Iraagis  Foto: epa

Iraak on siiani OPECi strateegias turuosa säilitada mänginud peaosa. Organisatsiooni naftatoodangu kasv on senini püsinud Iraagi õlul, ent kaua see enam nii kesta ei pruugi, kirjutab OilPrice.com.

Sõjast räsitud riik tootis möödunud aastal keskmiselt 3,2 miljonit barrelit naftat päevas. Hoolimata ISISest ning madalatest nafta hindadest oli Iraagi päevane keskmine naftatoodang eelmisel kuul 4,1 miljonit barrelit.

Kuigi Saudi Araabia naftatoodang on näidanud mõningast kasvu, on OPECi naftatootmise suurenemine püsinud siiani Iraagi õlul. See ei pruugi kuigi kaua enam nii jätkuda.

Naftatootja Genel Energy Plc, kes tegutseb valdavalt Iraagis asuvas kurdide piirkonnas, vähendas tänavuse aasta prognoose, kuna kurdide regionaalselt valitsuselt (KRG) tulevad maksed on hiljaks jäänud.

Iraagi keskvalitsus ning KRG on olnud naftamüügi osas eriarvamusel. Möödunud aasta detsembris jõudsid mõlemad osapooled kokkuleppele, et KRG ekspordib naftat Bagdadi valvsa pilgu all, saades vastutasuks osa riiklikest tuludest.

Kuna nafta hinnad on langenud, on maksed KRGle hilinema hakanud. See omakorda toob kaasa selle, et KRG jääb hätta maksmisega erasektorisse kuuluvatele naftafirmadele.

Genel Energy on teada andnud, et kuna maksed on hilinenud, toob see kaasa selle, et ettevõte toodab 85 000-90 000 barrelit päevas. Varasemalt oli ettevõte prognoosinud 90 000-100 000 barreli suurust päevast toodangut. Ettevõtte aktsia hind reageeris teatele oodatult langusega.

"Kuna maksete laekumine on olnud ebaregulaarne, oleme lõpetanud investeeringud nafta puurimisse," teatas Geneli juht Ben Monaghan Bloombergile ja lisas, et kui investeeringud vähenevad, langeb pikkamisi ka toodang.

Lootus püsib

Teisalt pole ettevõtte jaoks päris kõik veel kadunud. KRG ütles sel suvel oma lepingu Bagdadiga üles ning otsustas hakata naftat oma reeglite järgi eksportima. See on võimaldanud asjaga seotud ettevõtetel,kelle seas on lisaks juba eespool mainitud Genelile ka Gulf Keystone Petroleum ning Norra firma DNO ASA, saada kätte maksed vähemalt osaliselt.

Genel sai 20. oktoobril KRGlt 16,5 miljoni dollari suuruse makse, mis omakorda tähendab, et ettevõte on rahaülekanded kätte saanud juba kaks kuud järjest. Ettevõte on teatanud, et kui maksed oleksid stabiilsed, suudaks ettevõte tagada ka investeeringud, mis omakorda aitaksid kaasa naftatoodangu kasvule.

Teine järjestikune osamakse annab põhjust optimismiks, mida on väljendanud ka ettevõtte juhtkond.

Lisaks tasus KRG makse ka Gulf Keystone'ile, kes on Kurdistanis samuti olulise tähtsusega naftatootja. Kokkuvõttes on sealsed naftatootjad teada andnud, et KRG võlgneb neile miljard dollarit.

Kurdistani majandus on naftast väga sõltuv, mistõttu teeb KRG kõik, et suurendada nafta eksporti ning hoiduda võlgnevustest naftafirmade ees. Kurdistan eksportis septembris keskmiselt 620 000 barrelit naftat. Võrreldes augustikuuga, mil eksporditi 470 000 barrelit, on tegu märkimisväärse tõusuga.

Kuigi praegu tunduvad nimetatud probleemid ehk väiksed, võivad madal nafta hind, julgeolekuprobleemid ja/või poliitiline ebastabiilsus tuua endaga kaasa selle, et Iraak võib jääda tõsiselt hätta oma pikaaegsete tootmiseesmärkide saavutamisega.

Hetkel kuum