Sirje Rank • 8. veebruar 2016 kell 13:27

Kreeka börs täna tulipunane

Ateena börs  Foto: Scanpix/Reuters

Globaalseid turge tabanud languses on jälle Kreeka üks suuremaid kannatajaid.

Ateena börsi indeks langes täna üle seitsme protsendi – kõige suuremas languses olid Kreeka pankade aktsiad, mille hind kukkus üle 20%.

Investorid pagevad riskantsematest varadest ja see kehtib eriti Kreeka kohta, kus valitsuse kõnelused viimase abipaketi tingimuste üle on jälle ummikus. Kreekalt nõutakse täiendavaid kärpeid, sealhulgas pensionide vähendamist. Läinud reedel lahkusid IMFi, Euroopa Komisjoni ja ESMi esindajad Ateenast ilma kokkuleppeta.

Kreeka pankade Eurobank Ergasiase, Piraeus Banki ja National Banki aktsiate hind kukkus täna üle 22%.

Kreeka kümneaastase tähtajaga võlakirja tootlus kerkis 45 baaspunkti, 10,01%-le. Läinud aasta lõpul oli võlakirja tootlus 8,29%.

„Kreeka kriis ei ole läbi, see ei ole lahendatud ja probleeme on veel kuhjaga. Nii et kui sa tahad riskidest vabaneda, siis tuleb ka Kreeka aktsiaid ja võlakirju müüa,“ ütles agentuurile Bloomberg Christoph Kind Frankfurt Trustist. „Praegu toimub riskidest pagemine ja perifeeria kannatab sellest kõvasti.“

Euroopa Komisjoni läinud nädalal avaldatud prognoosi järgi kahaneb Kreeka SKP tänavu 0,7%. Majanduse nõrkus ei lase toibuda ka pankadel, mille bilansis on hapnevaid laene enam kui 100 miljardi euro väärtuses.

Hetkel kuum