Mait Kraun • 2. märts 2016
Jaga lugu:

99 protsenti arenevate turgude fondidest on miinuses

Hiina lipp  Foto: epa

Arenevate turgude 2600-st aktsiaturu fondist teenis oma klientidele kasumit vaid 35, selgub investeerimisplatvormi Rplan andmetest.

Ettevõte analüüsis, kuidas läks 2654 erineval arenevate turgude aktsiafondil, mis on kättesaadavad Suurbritannia investoritele. Nad leidsid, et ainult 35 nendest on viimase aasta jooksul näidanud positiivset tootlust (22. veebruari seisuga).

Fondide tootlused olid väga erinevad. Kõige parema tootlusega fond teenis investoritele 39 protsenti, kõige halvema tootlusega fond kaotas 49 protsenti. Vaatamata Hiina majanduse aeglustumisele ja tooraineturu krahhile alustas eelmisel aastal tegevust 425 uut arenevate turgude fondi.

Rplani investeeringute juht Stuart Dyer ütles, et fondid on üldjuhul ka kõrge riskitasemega. „Vaid 11 fondi said riskihinnanguks nelja. Ülejäänud fondid langevad kõrgema riskiga kategooriatesse,“ ütles ta.

„Pikemaajaliselt võiks arenevad turud pakkuda väga atraktiivset tootlust, aga investorid peaksid siiski olema ettevaatlikud. Arenevate turgude investeeringute oskaal portfellist ei tohi olla väga suur,“ lisas ta.

Mõned investorid on arenevate turgude jätkuvalt entusiastlikud. Fidelity Emerging Markets fondi portfellihaldur Nick Price soovitab osta näiteks Hiina, India ja Lõuna-Aafrika Vabariigi aktsiaid.

„Me olen India reformide ja majanduse seisu osas jätkuvalt optimistlik,“ ütles Price. „Vaatamata Hiina ja Lõuna-Aafrika aktsiate eelmise aasta nõrkusele pakkusid hästi valitud aktsiad 2015. aastal head tootlust.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum